NAV

2022.12.21. 09:59

Százmilliós adócsalás: raliautók bérbeadásával trükközött a banda

Százmilliós adócsalást leplezett le a NAV a közelmúltban. A csalók az országos ralibajnokságon induló versenyautók állítólagos bérbeadásával trükköztek, de az adóhatóság lefülelte őket.

Nool

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatvagyonának felhasználásával, kockázatelemzés alapján kezdett ellenőrzést egy társaságnál, amely versenyautók felületét használta reklámozásra az országos ralibajnokságon. A felhasznált autókat azonban bonyolult számlázási láncolatokon keresztül bérelte, és hiteltelen számlákkal próbálta elérni, hogy kevesebb adót fizessen – tájékoztatta lapunkat Gáspárné Pál Erika, a NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatóságának szakértője.

Mint közleményéből megtudtuk, a NAV az online számlaadatokat elemezve folyamatosan azonosítja azokat a gazdasági kapcsolatokat, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy adóelkerülési célzattal jöttek létre. Így került látótérbe az a társaság is, amely bevételeit reklámtevékenyégből szerezte, költségként pedig a reklámfelületként használt autók bérleti díját számolta el.

A NAV megállapította, hogy a versenyautókat a társaság több partnertől bérelte, ezeket a gazdasági partnereket rendszeresen változtatta. Az autók eredetileg kizárólag egy személy, illetve a hozzá kapcsolható gazdasági társaság tulajdonában álltak. Ők intézték az autók szervizelését, a speciális üzemanyag beszerzését és a különféle hatósági ügyeket is. Az autókat azután többször értékesítették és az új tulajdonosok bérbe adták a reklámozást végző társaságnak.

A NAV vizsgálata feltárta, hogy az autók bérbeadását számlázó társaságok valós tevékenységet nem végeztek, szerepük csupán annyi volt, hogy költségszámlát állítsanak ki azért, hogy a reklámcég adófizetési kötelezettségét csökkentse. A NAV az ügyben több mint 100 millió forint adókülönbözetet állapított meg.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában