gyakorlat

2021.10.19. 16:14

Éles helyzetekre készültek fel a megyei mentőcsoportok Csesztvén (galéria)

Együttműködési gyakorlatot tartott a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Balassagyarmati Katasztrófavédelmi Kirendeltsége a kirendeltséghez tartozó járási mentőcsoportok részére, illetve nemzeti minősítő gyakorlaton vett részt a Balassagyarmat Települési Önkéntes Mentőcsoport is az elmúlt hétvégén, Csesztvén.

Nool

Forrás: NMKI

Mint arról korábban portálunkon is beszámoltunk, gyakorlaton részt vett a Szécsény Járás Mentőcsoport képviseletében az Ipoly-völgyi Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Balassagyarmat Járás Mentőcsoport képviseletében az Érsekvadkert Község Tűzoltó Egyesület, a Rétság Járás Mentőcsoport képviseletében a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Nógrádi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Balassagyarmat Települési Önkéntes Mentőcsoport, melynek tagságát az Ipoly-völgyi Különleges Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület adja.

A gyakorlat célja a természeti katasztrófák és kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt kialakuló ár- és helyi vízkárok, viharkárok elhárításának és felszámolásának, valamint az önkéntes mentőszervezetek és a hivatásos katasztrófavédelmi szervek együttműködésének gyakorlása volt – közölte a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatalos oldalán. Mint írják a feltételezés szerint Csesztvére nagy mennyiségű csapadék hullott, viharos szél kíséretében. A vihar több helyszínen fákat döntött ki, melyek közül több a patakmederbe dőlt, és felduzzasztotta azt. Emiatt a patak kilépett a medréből, és áradása több ingatlant is veszélyeztetett, ezért a lakók kitelepítése is szükségessé vált. A helyi óvoda épületére egy nagyméretű fa dőlt.

Hozzátették, hogy a károk felszámolása több helyszínen zajlott. Az óvodánál a viharban kidőlt fák eltávolítását gyakorolták az önkéntesek, melyhez motoros láncfűrészt használtak. Ezt követően ezen a helyszínen történt a homokzsákos védekezéshez szükséges zsákok megtöltése is. A településen keresztülfolyó patak partján homokzsákokból gátat emeltek, szivattyút telepítettek, valamint bevédték a közelben lévő házak kapubejáratait. Ezzel párhuzamosan a művelődési házban befogadóhelyet létesítettek a lakosság számára. A feltételezett árvizet követően eltávolították a patakmederbe esett fákat.

A gyakorlat során az állomány minden tagja kiváló felkészültségről tett tanúbizonyságot, az önkéntesek magas színvonalon teljesítették a szimulált káresetek felszámolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában