hősök

2021.08.12. 17:20

Akár az életüket is kockára teszik a héhalmi önkéntes tűzoltók

A közelmúltban megszerezte újraminősítését a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, amely együttműködik a Nógrád és a Heves megyei katasztrófavédelemmel, valamint a hatvani hivatásos tűzoltósággal is.

Nagy Orsolya

A héhalmi önkéntes szervezet nemcsak a faluban, de további hat Nógrád megyei településen is önállóan végezhet tűzoltási és műszaki mentési feladatokat a jövőben is. A Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület még 2017-ben jött létre, jelenleg 70 tagja van.

Bakos József, a szervezet elnöke elmondta, hogy nagy szükség volt a faluban egy ilyen egyesületre, ugyanis a vonulási idő Pásztóról és Bercelről is több mint 25 perc volt.

– Akkoriban teljesen a nulláról indultunk. Azóta viszont már teljes jogkörrel rendelkezünk. Sikerült megépítenünk egy laktanyát is, majd minden szükséges felszerelést megvásárolni, a bevetési ruhákat és a fecskendőket is – közölte Bakos József polgármester, egyben a szervezet elnöke.

Hozzátette: az egyesületet az összes környékbeli önkormányzat támogatja, és mindenki úgy ítéli meg, hogy nagyon fontos feladatot látnak el, amelyet több eset is bizonyít.

Az elnök példaként említette, hogy a közelmúltban Palotáson a helyi általános iskola tetőszerkezete gyulladt ki, ahová az önkéntesek mindössze két perc alatt kiértek, így megakadályozták, hogy nagyobb tűz legyen még a hivatásos egységek kiérkezése előtt.

Bakos József arra is kitért, hogy az egyesület tagjainak nyolc perc alatt kell elhagyni a laktanyát a riasztástól számítva, de ez a gyakorlatban általában mindössze 3-5 perc. A legtöbben otthonról látnak el szolgálatot, ugyanakkor vannak, akik messzebb laknak Héhalomtól, így ők a laktanyában is dolgoznak. Az egyesület tagjai között akadnak például kállóiak, palotásiak, salgótarjániak, de még budapestiek is. Legtöbbjük főállásban is tűzoltó, de van mentő, rendőr, gazdálkodó és gyárban dolgozó tagjuk is.

Az egyesület a legtöbb szükséges felszereléssel és berendezéssel rendelkezik. Idén új járművet vennének
Fotó: Beküldött

A nemrégiben lezajlott gyakorlati vizsgával kapcsolatban az elnök úgy fogalmazott, hogy ezzel már harmadszorra tettek tanúbizonyságot az önkéntes tűzoltók. Természetesen ezt is sok gyakorlás előzte meg, de lehetett érezni, hogy az első próbatételhez képest már tapasztaltabbak voltak.

– Nagyon fontos egy-egy ilyen vizsga, de az általános, rendszeres gyakorlatok is, hiszen minden tűzeset más és más. Minél összeszokottabb és gyakorlottabb a csapat, annál könnyebben lehet megoldani az előttünk álló feladatokat. Minden közös akciónak kiváló közösségépítő szerepe is van – hangsúlyozta Bakos József, aki nagyon hálás és tiszteli az egyesület minden tagját, hiszen nap mint nap saját idejüket feláldozva és akár életüket is kockáztatva végzik munkájukat.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a vezető kiemelte, hogy nemrég tízmillió forintot nyertek el, amelyből a tervek szerint garázst építenek és eszközöket is vásárolnak majd. Ezen túlmenően idén szeretnének új járműre szert tenni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pályázatán.

Sikerrel teljesítették feladatukat a négy feltételezett baleset során

A közelmúltban tartott gyakorlaton 17-en vettek részt négy feltételezett káresetnél. Kapás Márton, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője elmondta, az egyik esetnél a polgármesteri hivatal konyhájában keletkezett tűz, egy ember rosszul lett a füstben. Itt a tűz szakszerű oltása és a bajba jutott ember kimentése volt a feladat. A második szituációban a szél tövestől kicsavart egy fát, amely autóra dőlt, a kocsiban ülő ember pedig beszorult a járműbe. Itt az önkénteseknek el kellett távolítaniuk a fát, majd feszítővágóval az embert kellett kimenteni a szorult helyzetből. A harmadik eset során nagy mennyiségű, hirtelen lezúduló esővíz árasztott el pincéket. A tűzoltók szivattyúval avatkoztak be, és eltávolították a csapadékvizet. Végül a negyedik feltételezés szerint Héhalmon egy teherautó és egy személykocsi ütközött. A teherautóból folyt az üzemanyag, az autóba pedig beszorult a vezető. Az önkénteseknek ki kellett vágni az utast, áramtalanítani a járműveket, megszüntetni az üzemanyagfolyást és a kifolyt benzint felitatni az útról.

Járműbe szorult autóvezető mentését is gyakorolták
Fotó: Beküldött

 

Ezek is érdekelhetik