megelőzés

2021.07.28. 09:24

Ismét veszélyben a nagymamák: újabb módszerrel próbálkoznak a bűnözők Nógrádban is

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ismételten felhívja az időskorúak figyelmét az úgynevezett „unokázós csalásokra”.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az időskorúak óvatlanságát, jóhiszeműségét kihasználó bűnözők egyik módszere az „unokázós csalás”. A csalók az időskorú áldozatot az unoka, vagy más hozzátartozó nevében telefonon hívják fel, majd különböző indokkal pénzt kérnek tőle. A telefonáló legtöbbször azt állítja, hogy balesetet okozott, és a kár megtérítéséhez azonnal pénzre van szüksége, esetleg nagyobb kölcsönt vett fel, amit sürgősen vissza kell fizetnie.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy az elkövetők újabb módszerrel próbálnak pénzt kicsalni az idős személyektől. A bűnözők már nem arra próbálják rávenni az időseket, hogy a meghatározott összeget nekik személyesen adják át, hanem azt utalják át egy bankszámlaszámra.

A rendőrség azt tanácsolja: senki ne engedje, hogy befolyásolják!

  • Ha egy ismeretlen személy, szokatlan történettel felhívja Önt és pénzt kér, ne higgyen neki!
  • Ilyen esetekben azonnal ellenőrizze a hívás valóságtartalmát. Ha felmerül a gyanú, hogy valaki önmagát az Ön hozzátartozójának adja ki, hívja fel őt és tájékozódjon.
  • Senkinek ne adja meg a bankkártya adatait, bármire is hivatkozzon a hívó fél telefonban.
  • Soha ne utaljon, vagy adjon át pénzt telefonon történt megkeresés kapcsán!
  • A rendőrség közlése szerint különösen az idős emberek családtagjai, közvetlen ismerősei tudnak segíteni abban, hogy rokonaik nagyobb biztonságban éljenek. Ha szükséges, többször is hívják fel rokonuk, ismerősük figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre, és mondják el nekik a rendőrség tanácsait.

    Ha mégis bűncselekmény áldozatává válik, azonnal értesítse a rendőrséget a 112-es segélyhívó számon!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában