csalás

2021.03.24. 17:35

Káros tartalmú SMS jelent meg, ha ilyen üzenetet kap, azonnal törölje!

Riasztást adott ki a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) , mert megnövekedett azoknak a káros hivatkozást tartalmazó sms-eknek a száma, amelyeket csalók csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek. A rendőrség az ügyben nyomozást rendelt el.

Nool

Portálunk munkatársa is kapott egy kéretlen üzenetet. Ha Ön is hasonló SMS-t kap, azonnal törölje ki!

A kibervédelmi intézet közleménye szerint a kéretlen szöveges üzenetek útján terjedő, látszólag csomagküldő szolgáltatóktól érkező, káros hivatkozást tartalmazó sms-ekben be nem fizetett szállítási díjra hivatkozva pénzt, és adatokat próbálnak megszerezni, valamint egyes esetekben az Android operációs rendszerű eszközökre veszélyes, káros kód letöltését próbálják elérni a felhasználónál.

Az sms-ekben a csalók a legtöbb esetben az üzenet törzsében elhelyezett hivatkozás megnyitására igekeznek rávenni a címzettet, például egy küldemény nyomon követésére hivatkozva. Az NBSZ NKI szerint az üzenet tartalma a következő:

Portálunk munkatársa is kapott egy kéretlen üzenetet. Ha Ön is hasonló SMS-t kap, azonnal törölje ki!

Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el. Az oldal egyetlen célja hogy az óvatlan látogató telefonjára, egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, amelynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, az alkalmazás feltelepíti saját magát, ezt követően akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást adott ki az ügyben. A Magyar Rendőrség " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a csalásra, és ismertették, mit tehet abban az esetben, ha már letöltötte a sms-ben található applikációt.

  • Állítsa vissza a mobiltelefonját a gyári beállításokra!
  • Ezzel mindent törődni fog a készülékről, emiatt a telefonon tárolt fontos adatokról készíteni kell biztonsági mentést!
  • Telepítsen egy megbízható vírusirtót a készülékre, vagy kérje benne szakértő segítségét!
  • A csalás azért terjed nagyon gyorsan, mert akik az alkalmazást telepítették akaratlanul is továbbküldték az eredeti üzenetet akár több száz másik hívószám előfizetőjének is.

    " data-width="500" data-show-text="true">

    ">Ha a telefonodra gyanús, csomagkézbesítésről szóló emlékeztető üzenet érkezik, NE NYISD MEG❗

    A Készenléti Rendőrség...

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában