pszichoaktív szerek

2020.09.03. 07:00

Egyre több a drogkereskedő és a kábítószer-fogyasztó Nógrád megyében

Szűkebb hazánkban is egyre több embert fog el a rendőrség a kábítószer miatt, a kiszabott börtönbüntetések száma is emelkedik. A Bűnügyi Statisztikai Rendszer adatai szerint idén eddig 40 kábítószer-birtoklást, illetve 16 drogkereskedelmet érintő ügyet regisztráltak Nógrád megyében.

Palchuber Kinga

Forrás: Shutterstock

Bár a kábítószerfüggők számát nem egyszerű meghatározni, azonban a szakemberek szerint világszerte ma már több mint kétszázmillióan használnak pszichoaktív szereket. Magyarországon évente akár 30–40 emberéletet is követel a drogfogyasztás, továbbá a nemzeti drogfókuszpontok jelentése szerint ugyanennyi új vegyület jelenik meg a dizájnerdrogok piacán.

Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: a kábítószer-fogyasztó könnyebben válhat bűncselekmény áldozatává, de az is törvénybe ütköző cselekményt követ el, aki drogot fogyaszt, kínál, átad, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik.

A Bűnügyi Statisztikai Rendszer adatai szerint 2018 második felétől ez év júliusáig Nógrád megyében 159 kábítószer-birtoklással, míg 33 drogkereskedelemmel kapcsolatba hozható bűncselekményt regisztráltak.

Az elmúlt időszakban több kábítószerrel összefüggésbe hozható bűncselekmény történt szűkebb hazánkban, amelyből a teljesség igénye nélkül szemezgettünk.

Nemrégiben egy új, életveszélyes hatóanyagú kábítószer jelent meg a magyar drogpiacon. Ez a jelenlegi információk szerint már tizenegy, köztük egy nógrádi ember haláláért felelős. Az ügyet érintő budapesti sajtótájékoztatón Csákó Ibolya alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság kiemelt főreferense elmondta: az elhunytak többsége drogfogyasztó múlttal rendelkezett. Hozzátette: a halált megelőzően az érintettek fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, görcsös rohamuk volt és több esetben őrjöngtek is. A legfiatalabb elhunyt 23 éves volt, a legidősebb 36 esztendős. A halálesetek nagy része Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintette, de a „bikának” voltak áldozatai – a főváros mellett – Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Nógrád megyében.

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense érdeklődésünkre elmondta: az említett, Nógrád megyében történt és az új dizájnerdroggal összefüggésbe hozható haláleset nem kapcsolódik a Salgótarjánban, a Karancs kilátóból kizuhant és életét vesztett férfi ügyéhez.

A salgótarjáni nyomozók a napokban 79 gramm varázsdohányt találtak egy 50 éves salgótarjáni nőnél. A házkutatás során a nyomozók további alufóliába csomagolt kábítószergyanús növényi törmeléket, illetve fehér színű kristályos anyagot is lefoglaltak. A közelmúltban Salgótarjánban, a Rákóczi úton is ellenőriztek egy személygépkocsit és annak 34 éves vezetőjét. A vizsgálat során a bal hátsó ülés alatt elrejtve, ezüst fóliába csomagolva hozzávetőleg 11 gramm kábítószerre bukkantak a rendőrök.

Emellett a Szécsényi Rendőrkapitányság új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt folytat büntetőeljárást két 21 éves szalmatercsi lakos ellen, akik több mint tíz grammnyi anyagot rejtettek el, valamint a kábítószert értékesítették is. Karancsalján egy járműben 7,3 gramm fehér kristályos anyagot találtak nemrégiben, amelyen az elvégzett drogteszt amfetamin típusú kábítószer jelenlétét mutatta ki.

Gyanús lehet a megváltozás

Nágel Tamás, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense azt tanácsolja, hogy szórakozóhelyen soha senki ne fogadjon el idegentől felbontott flakonból, üvegből vagy pohárból kínált italt. Ennek érdekében mindig érdemes a poharat is szemmel tartani, s célszerű olyan társasággal szórakozni, akikben megbízunk. A sajtóreferens rávilágított: a drogfogyasztók idegessé, ingerlékennyé, indokolatlanul fáradttá és levertté válhatnak, térbeli és időbeli tájékozódásuk összezavarodhat és alvászavarokkal küzdhetnek. A szűkebb vagy a tágabb pupillák, a szájszárazság, az orrfolyás mellett étvágytalanság és erőteljes fogyás is jelentkezhet a szert használóknál. Érdemes odafigyelni a jelekre, s ha beigazolódik a gyanú, mielőbb szakember segítségét kérni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában