Helyi kék hírek

2015.05.19. 15:38

A betöréses lopások megelőzhetőek

fenyvesi

Néhány jó tanács a lakásbetörések megelőzésére.

A magántulajdon védelme minden állampolgár alapvető érdeke. Ingatlanjai és ingóságai biztonságáról elsősorban mindenkinek saját magának kell gondoskodni. Érdemes áldozni a biztonságra, mert az megtérül.  Érdemes tisztában lenni azzal, hogy betörés esetén csak abban az esetben kaphatunk kártérítést a biztosítótársaságtól, amennyiben ingatlanunk rendelkezik a szerződéskötéshez előírt mechanikai védelemmel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lakásbetörések többségét az ajtók, ablakok felfeszítésével követik el a nap bármely időszakában. Betörés szempontjából az a legveszélyeztetettebb, aki mindennap ugyanabban az időben távozik otthonából és ugyanakkor tér haza, ráadásul nem tartózkodik senki napközben a lakásban. Az elkövetők sokszor nem előre megtervezetten hajtják végre cselekményüket, hanem spontán, amit még egyes körülmények is segíthetnek. A legelterjedtebb elkövetési módszer a hengerzár törés, illetve a nyílászárók kifeszítése. Az utóbbi időben megyénkben történtek olyan esetek, amikor az elkövető az úgynevezett zárfésűs módszerrel hatolt be az ingatlanba.  Ezt a fajta behatolást az tette lehetővé, hogy a bejárati ajtót csak egy rossz minőségű, gyenge zárszerkezet védte. A betörést egyrészt mechanikai eszközökkel akadályozhatjuk meg, de a biztonságot fokozhatjuk elektronikus riasztó- és jelzőrendszerekkel is. A hengerzár törés ellen ajánlott zárvédő pajzsok, megerősített veretek alkalmazása, amelyek megvédik a zártestet attól, hogy az elkövető hozzáférjen. A nyílászárókon történő behatolás elleni védekezés másik módja korszerű zárszerkezet, például hevederzár felszereltetése. Szintén a hatékony mechanikai védelmet szolgálja a rács alkalmazása. Amennyiben a védelmet elektronikai riasztórendszerrel bővítjük, meghiúsíthatjuk a behatolást, esetleg a jelzésnek köszönhetően tetten is érhetjük a betörőket. Mit tehet ön, hogy ne váljon betörés áldozatává?

  • A bejárati ajtó legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelt. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek.
  • Lehetőleg az ablakokat is lássuk el többféle biztonsági eszközzel! Javasolt az üvegre „betörésgátló” fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket. Ne feledje: a szúnyogháló nem véd meg a betörés ellen. Mielőtt elmegy otthonról, minden esetben zárja be az ablakokat is!
  • Lehetőleg ne tároljon otthon a szükségesnél nagyobb értékeket, készpénzt! Amennyiben mégis így tesz, tegyen óvintézkedéseket! Értékeit tárolja jól rögzített, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben!
  • Anyagi lehetőségeihez és értékeihez mérten alkalmazzon elektronikai védelmi rendszert! Nem a biztonságon kell spórolni, hiszen a tapasztalatok szerint egy esetleges betörés okozta kár gyakran többszöröse lehet a megfelelő védelmi rendszer beszerzési és felszerelési költségének.  Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) azáltal nyújtanak védelmet, hogy jelzik a külvilág számára, ha illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni.
  • Kérjük fordítsanak figyelmet lakókörnyezetükre, szomszédaikra!  Amennyiben gyanús személyek, gépkocsik mozgását észlelik, ezt nyomban jelezzék a rendőrség felé!
Ha minden óvintézkedés ellenére mégis bűncselekmény áldozatává vált, kérjük tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 107, vagy a 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában