Hőségriadó

2022.08.17. 18:56

Közel 40 fokos hőség is lehet a napokban Nógrád megyében

Csütörtöktől tovább fokozódik a kánikula, hőségriasztás van érvényben.

Nool

Ismét trópusi hőség lehet

Forrás: Shutterstock | Illusztráció

Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve augusztus 17. (szerda) 00.00 órától augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig harmadfokú, legmagasabb szintű hőségriasztást adott ki az ország egész területére.

Az előrejelzések szerint csütörtökön Nógrád megyében a napi középhőmérséklet meghaladhatja a 25 fokot, több helyen akár 35 fok feletti csúcsértékeket is mérhetünk. A napsütést is csak fátyolfelhők zavarhatják meg, csapadékre nem kell számítani, a délnyugati szél megélénkül.

Forrás: met.hu

Pénteken délnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és a Dunántúlon egyre több helyen alakul ki zápor, zivatar. A hőmérséklet akár a 40 fokot is elérheti. Estig a délnyugati, estétől az északnyugati szél fokozódhat viharossá. Hidegfront éri el hazánk térségét, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Nógrád megye területére péntek éjfélig. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás és a szélerősödés jelenti majd. 

Forrás: met.hu

Fokozott óvatosságra intenek | A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményükben felhívja az emberek figyelmét, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást. A nagy meleg az autóval közlekedőkre is hatással lehet, ezért őket is fokozott óvatosságra intik. Továbbra is tűzgyújtási tilalom van az egész országban, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, inkább senki ne gyújtson tüzet a szabadban. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!