Hőség

2022.08.03. 20:00

Harmadfokú hőségriasztás lép életbe csütörtöktől: Nógrád megyében is kutya meleg várható

A legmagasabb, azaz harmadfokú hőségriasztást adtak ki az ország egész területére csütörtöktől egészen szombat éjfélig. A kánikula Nógrád megyét sem kíméli majd. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Nool

Szombatig kitart a hőség

Forrás: Illusztráció | Shutterstock

– Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve augusztus 4-től, csütörtökön, 0 órától augusztus 6-ig, szombat éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást adott ki – írta közleményében a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre. Ezen kívül pedig 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak az árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a katasztrófavédelem szakemberei az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, hiszen rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. Azt kérik, hogy akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképp sem ugorjanak felhevült testtel a vízbe.

– Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet a gépjármű belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot – húzták alá a szakemberek.

A közleményből kiderült az is, hogy a nagy hőségben a növényzet is szárazabb, könnyebben meggyulladhat, éppen ezért egymást érik az esetenként több száz hektáros szabadtéri tüzek. Országosan idén nyáron már 3660 tűz keletkezett a szabadban. Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy a hőségriasztás ideje alatt a természetben senki ne gyújtson tüzet, a kerti bográcsozásnál, grillezésnél pedig ne hagyják felügyelet nélkül azt! Továbbra sem szabad tarlót égetni, és mivel tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, az erdőkben, illetve azok kétszáz méteres környezetében sem szabad tüzet gyújtani!

Vasárnapig kitart a strandidő

A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint csütörtökön túlnyomóan napos, igazi strandidő lesz. Kizárt az eső. 30 és 36 fok között változik a hőmérséklet, az északkeleti szél azonban megélénkülhet. Pénteken is folytatódik a nyaralóidő sok napsütéssel, országos hőséggel, több helyen már forrósággal. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 32-38 fokot. Ismét megélénkülhet az északkeleti szél. Szombaton szintén
többórás napsütésre van kilátás, csapadékra egészen kicsi az esély. Az északnyugati szél nagy területen megerősödik. 35 fok körüli forró időre készülhetünk. Vasárnap napos, gomolyfelhős idő valószínű. Elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar. Az északi szél élénk marad. Pár fokkal felfrissül az idő, de még így is 32-33 fok várható délután.

Statisztikailag ma van a legmelegebb nap 
A klimatológiai országos átlag (1991-2020) szerint augusztus 3-ára esik a legmelegebb nap. Az országos átlag ezen a napon 29,9 Celsius-fok. Innen már csak lefelé megyünk. Az időjárás nem követi gyakran a klimatológiai átlagtól elvártakat, és az előrejelzés sem azt mutatja, hogy csökkenne a hőmérséklet holnaptól kezdve, hanem épphogy egyre magasabban alakulnak majd a maximumok - közölte Facebook oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz a hőség | A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást - hívta fel a figyelmet dr. Pukoli Dániel a Köpönyeg.hu oldalon. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!