Időjárás

2022.08.13. 07:19

Egész hétvégén számítanunk kell zivatarokra Nógrád megyében

Első szintű, citromsárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Nógrád megyére hétvégére a várható zivatarok kialakulásának veszélye miatt.

Nool

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szombat reggel nyugaton, délnyugaton, napközben pedig már az északi országrészben, valamint a Dunántúl nyugati és déli részein várható, hogy a záporok mellett egy-egy zivatar is kialakuljon – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hozzátették, késő délutántól a Duna-Tisza közén és a Dél-Alföldön is előfordulhat zivatar, estére, késő estére pedig fokozatosan délnyugat, dél felé korlátozódik a csapadék. A zivatarokat intenzív csapadékképződés, átmeneti szélerősödés és apró szemű jég is kísérheti, elsődleges veszélyforrást pedig a villámlás jelent. 

Forrás: met.hu

A Szolgálat szombatra és vasárnapra is első szintű, citromsárga figyelmeztetést adott ki Nógrád megye teljes területére a várható zivatarok miatt. Érdemes tehát mindenkinek tájékozódni a várható időjárásról, mielőtt elindul valahova, emellett egy-egy esernyő is jó szolgálatot tehet.

Fronthatás egyelőre nem terheli szervezetünket, és jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre sem kell számítani a Köpönyeg.hu szakemberei szerint. Hozzátették viszont, hogy a szórványosan előforduló záporok, zivatarok környezetében fülledtté válhat a levegő, mely leginkább a légzőszervi és szív-érrendszeri betegségben szenvedőket viselheti meg. Jelentős lehűlést nem hoznak a zivatarok, erős lesz az UV-sugárzás is, ezért gondoskodni kell a bőr és szem védelméről. A meleg idő miatt a szervezet folyadékigénye is megnő, ezért a nap folyamán ennek pótlására is érdemes odafigyelni.

Forrás: met.hu

A helyenként zivatarokkal tarkított meleg hétvége után visszatér a perzselő meleg és hétfőn már sok napsütésre van kilátás, kevés gomolyfelhővel. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint zápor, zivatar hétfőn már csak elszórtan fordulhat elő. A délnyugatira, nyugatira forduló szél megélénkül és egyre több helyen fog 30 fok fölé emelkedni a hőmérséklet. Kedden és szerdán sok napsütés, igazi strandidő valószínű. Zápor, zivatar inkább csak kedden lehet, szerdán már száraz idő ígérkezik. Visszatér az országos hőség 30-37 fokos maximumokkal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!