Időjárás

2022.08.19. 08:08

A hőség mellett zivatarokra is figyelmeztetik a nógrádiakat

Pénteken nyugat felől ugyan mérséklődni kezd a hőség, de még továbbra is nagy területen fordulhat elő 27 fok körüli napi átlaghőmérséklet.

Nool

Forrás: Shutterstock

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken egy hidegfront közelíti meg térségünket, amelynek előoldalán a délután folyamán - jelentős bizonytalanság mellett - szórványosan már megjelenhetnek heves zivatarcellák, főként a Dunántúlon. A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham, illetve jégeső, esetleg felhőszakadás is társulhat. 

Ezt követően, este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így a fent említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedtebben is előfordulhatnak. Az éjszaka folyamán várhatóan egyre inkább a felhőszakadás lehet a legfőbb veszélyforrás, de lokálisan továbbra is előfordulhat viharos kifutószél és jégeső. A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki.

Nógrád megyére a hőség és a zivatarok miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A Köpönyeg szerint eleinte csak fátyolfelhők lesznek az égen a többórás napsütés mellett, majd délutántól délnyugat felől erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar (egyelőre főleg a Dunántúlon). Heves zivatar is lehet szélviharral, jégesővel. 31 és 41 fok között alakul a hőmérséklet, délkeleten lesz extrém forróság.

Augusztus 20-án, szombaton gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, és a nyugati, valamint a középső tájakon többfelé, több alkalommal számíthatunk záporokra, zivatarokra. Késő délutántól délnyugat felől rendszerbe szervezett heves zivatarok érkezhetnek, felhőszakadással, jégesőkkel. 24 és 34 fok közötti értékeket mérhetünk. Az északnyugati szél egyre nagyobb területen erősödik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!