meteorológia

2020.09.23. 11:20

Villámlással és erős széllel érkeznek a zivatarok szerda este Nógrád megyébe

Szerdán záporok, zivatarok érkeznek délnyugat felől. Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki zivatarveszély miatt.

Nool

Salgótarján, 2020. szeptember 1. Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2020. szeptember 1-jén. Heves zivatarokkal és kiadós esõvel vihar vonul át a keleti országrész felett. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Változás kezdődik időjárásunkban, egyre inkább egy Nyugat-Európa fölött kimélyülő ciklon előoldali áramlási rendszerébe kerülünk. Péntekig délnyugat felől még meleg, de időnként már nedvesebb légtömegek érkeznek. Szerdán így az eddigi száraz, csaknem zavartalanul napos idő helyébe záporok, zivatarok lépnek – írja az Időkép.

Fotó: Időkép

Délelőtt csak néhol, délutántól kezdődően nyugat, délnyugat felől már több helyen kialakulhatnak záporok, zivatarok: kezdetben főként a Dunántúlon, estefelé a középső, éjjel, illetve csütörtök hajnalban a keleti országrészben.

WRF modell előrejelzése:

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki Nógrád megyére. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, intenzív csapadék (10-20 mm), és jégeső kísérheti.

Az Időkép előrejelzése szerint csütörtökön kevesebb helyen, főként északkeleten, keleten alakulhat ki helyenként zápor, zivatar. Délen és keleten sokfelé szeles időben lesz részünk, a maximumok pedig a szerdaihoz hasonlóan alakulnak.

Pénteken megközelíti térségünket az a hullámzó frontrendszer, mely a hétvégére meghozza az igazi őszt. Záporok, zivatarok főként a nap második felében alakulhatnak ki a Dunántúlon. Erős lesz a délies szél. Még marad a meleg 22-30 fok közötti maximumokkal. 30 fok délen, délkeleten lehet.

Orvosmeteorológia

Szerdán sem érkezik front, ennek ellenére több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A párássá, fülledté váló levegő nehéz légzést, légszomjat, rosszullétet okozhat. A változékony időben gyakori panasz lehet a fejfájás, rossz közérzet. Keringési problémák, vérnyomás-ingadozás is felléphet, főleg az idősebbek és szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedőknél. Többfelé megélénkülő déli, délnyugati szél, ez ingerlékenységet, nyugtalanságot, alvászavarokat válthat ki.

Közlekedésmeteorológia

Szerdán már több helyen alakulhatnak ki záporok, zivatarok, így vizes, csúszós útszakaszokra számítani kell. Az erősebb csapadékgócokban hirtelen lecsökkenő látástávolság, vízátfolyások is megnehezíthetik a közlekedők dolgát. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül, helyenként meg is erősödhet így romolhat a járművek menetstabilitása.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!