időjárás

2019.12.18. 06:50

Kikészíti a szervezetünket a decemberi április

Nem a mínuszok, hanem a plusz 10-15 fokok repkednek ezekben a napokban, ami bizony megviseli az ember szervezetét.

Komka Tamás

Forrás: Shutterstock

December közepe van. Hogy szélsőségesen enyhe az idő, azt jól mutatja, hogy 16-án a legmelegebb Barcson 19,6 fok volt, de még a fagyos Zabar is „csak” fagypont körüli értéket mutatott reggel, míg Nógrádsipek -2,7 fokot (nap közben viszont itt is 13 fokig kúszott a hőmérő higanyszála már). A meteorológiai szolgálat elemzése szerint egyébként ha most nyár lenne, akkor bizony 30 fokokat mutatna a hőmérő, olyan légköri helyzet uralkodik most. A mostani időjárás április elejének megfelelő, az átlaghőmérséklet ilyentájt nulla fok körül szokott lenni. A tavaszias időjárásnak azonban nem mindenki örül; sokakat testileg és lelkileg is megvisel a melegfront.

https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/photos/a.234597536616082/2610315885710890/?type=3&theater

Ugyan az előrejelzések szerint front nem érkezik térségünkbe, de a melegedés hatására melegfronti tünetek jelentkezhetnek. Egy salgótarjáni háziorvost kérdeztünk, hogyan enyhíthetünk a ránk váró kellemetlenségeken.

– Elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőkre, a reumatológiai betegségekkel küzdőkre lehet jellemző a frontérzékenység, de jelentkezhetnek tünetek azoknál is, akik szervezete túlhajszolt, gyengébb fizikumú vagy éppen instabil idegállapotú. A melegfronti hatásra jellemző tünetek már a front érkezése előtt is jelentkezhetnek. Leggyakrabban a migrénes panaszok fordulnak elő, de tapasztalhatunk ingerlékenységet, nyugtalanságot, szorongást, alvási zavart, vérnyomás csökkenést, pulzusszám emelkedést.

Az orvos hozzátette: mellkasi fájdalom, szédülés vagy rossz közérzet esetén érdemes orvoshoz fordulni. Ha valaki a környezetünkben rosszul lesz legegyszerűbb, ha azonnal hívjuk a mentőket. A hajnali párás, ködös időben felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak. A ködfoltok feloszlása után gyorsan melegszik délután a levegő, ami vérnyomás-ingadozást, keringési panaszokat idézhet elő.

Délután kettőkor ilyen idő volt hazánkban december 17-én (Fotó: Időkép.hu)

Ahogy az Időkép.hu oldalán is olvasható, szerdára és csütörtökre több helyen pára- ködfoltok alakulhatnak ki, helyenként tartós köd. Számottevő csapadék nem lesz. Az enyhe hajnalt követően a tartósabban ködös helyeken 7-9, máshol 10-16 fok közötti maximumok várhatóak. A meteorológia szolgálat még bizakodóbb: szerintük a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 17 fok között várható, de a tartósan borult tájakon csupán 5, 8 fok valószínű, ugyanakkor helyenként 18, 19 fok is lehet. A hét végén várható valamennyi lehűlés, de így is 5-10 fokkal melegebb lesz a decemberben szokásoshoz képest.

A háziorvos javaslata, hogy az érzékenyebbek a fronthatások enyhítése érdekében táplálkozzanak egészségesen, sok vitamint és ásványi anyagokban gazdag ételt fogyasszanak és figyeljenek a megfelelő folyadék – leginkább tiszta víz – bevitelére. Fontosnak tartja a kornak megfelelő testmozgást is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!