Gyümölcstermés

2024.06.11. 06:55

Hamarabb kerülhet idén a boltokba a hazai görögdinnye

A tavalyihoz hasonló görögdinnye árakra számíthatnak a vásárlók idén is. A szakmai előrejelzések alapján akár július elején beindulhat a hazai dinnyeszezon a meleg időjárás miatt.

Sipos Nina Vivien

Az Agroinform.hu által kiadott előrejelzés alapján a hamarabb beköszöntött meleg tavaszi időszak miatt idén már július elején beindulhat a hazai görögdinnye szezonja. 2024-ben mintegy 3000 hektárnyi területen ültettek dinnyét a termelők, akik kedvező időjárás esetén a tavalyihoz hasonló felvásárlási árakra számítanak idén. 

dinnye
Hamarabb nassolhatjuk idén a finom dinnyét
Forrás:  Shutterstock | Illusztráció

Korábban kezdődik a dinnyeszezon

Mint arról az Origo is beszámolt: a termőterületek ingadozását elsősorban a dinnyetermelés átlagosnál nagyobb kiszámíthatatlansága magyarázza. Az adott szezon sikere az utolsó pillanatig kétséges: egy hűvösebb nyári időszak éppúgy áthúzhatja a termesztők várakozásasit, mint a vártnál nagyobb importmennyiség. Mindenesetre a bizonytalansági tényezőket képesek csökkenteni a termelők. 

– A hazai piacon jelenleg kapható spanyol, görög importdinnyéket a szokásos július közepe helyett idén már július elején leválthatja a hazai kínálat – nyilatkozott az Agroinformnak Nagypéter Sándor, a Fruitveb alelnöke és a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének elnöke, hozzátéve: – Ez várhatóan nem okoz majd túlkínálatot, mivel az importdinnyék érésére is a szokásosnál hamarabb került sor ebben az évben.

Lelkesen vágnak neki a termelők az idei szezonnak

Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke egy vele készült interjúban elmondta, hogy az ország több pontján is megnövekedett a termelőterület 2024-re: a Nógrád vármegyébe rendszeresen importáló Heves vármegyében például 150 hektáron ültettek el dinnyét idén.

Juhász Dávid pásztói zöldséges hírportálunk érdeklődésére elmondta, hogy már érik a hazai dinnye a fólia alatt, ám csak később, július elejére lesz jó minőségű a zamatos gyümölcs, amely jelenleg még nem olyan finom, inkább vízízű.  Mint kiderült: a vásárlók egyre jobban a magnélküli vagy kevés maggal rendelkező fajtákat keresik. Ma már sokkal nehezebb értékesíteni a 8-10 kilogrammos hagyományos görögdinnyéket, helyette a vevők a jól kezelhető, hűtőszekrényben is könnyen tárolható 3-5 kilogrammos dinnyéket kedvelik. 

Az előrejelzések alapján idén nem kell számítani a dinnye árának jelentős emelkedésére, hiszen bár a munkabérköltségek növekedtek, de a műtrágya ára tavaly óta sokat mérséklődött, így az árak a 2023-as év szintjének közelében alakulhatnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!