Statisztika

2024.02.07. 06:55

Kevés a diplomás, ez lenyomja az átlagkeresetet Nógrádban is

A települési jövedelmek közötti különbségek főleg a diplomások eltérő arányára vezethetők vissza a GKI Gazdaságkutató szerint. Nógrád vármegyében egyik településen sincs 40 százalék felett a diplomások aránya. A nógrádi települések jelentős részén az 5 százalékot sem éri el ez az arány.

Lukács Zsófia

A GKI Gazdaságkutató közleménye alapján jelentős területi különbségek vannak a keresetekben a 2022-es adatokat vizsgálva. A felsőfokú végzettséggel rendelkezők jobban keresnek és emelik a települések életszínvonalát.

Diplomás átlagkeresetek

A fővárosi átlag nettó havi 127 ezer forinttal magasabb a községek átlagánál. A megyei jogú városok átlaga is 11 százalékkal magasabb a kisebb városok átlagánál. A magasabb települési keresetek oka lehet az eltérő gazdasági szerkezet is, amely alakítja a jövedelmeket. A magyar lakosság 19 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel. A foglalkoztatottak közül 2022-ben közel 1,5 millió fő volt a diplomás, ami 31,3 százalékos arányt képviselt. A legnagyobb arányban a fővárosban élnek diplomások – derül ki a GKI elemzéséből.

A kutatás feltárta, hogy a diplomások aránya talán a leginkább meghatározó tényező a kereseti különbségek kialakulásában. Az eredmények azt mutatják, hogy 2022-ben a diplomások arányának 1 százalékpontos növekedése a települési havi nettó átlagkeresetet 5 ezer forinttal emelte meg. Ez azzal is indokolható, hogy a diplomások fizetése a szakmunkásokét 38–95 százalékkal haladja meg, függően a főiskolai vagy egyetemi végzettségtől. Ez alapján ahol több diplomás lakik, ott a vásárlóerő is magasabb lesz, amire több szolgáltatás épülhet.

A GKI eredményei az oktatás hatására is rámutatnak. A korábbi évek felsőoktatási bővülése lehetővé tette sokak számára, hogy magasabb jövedelemmel rendelkezzenek, s így az országos átlagkereset növekedéséhez is jelentősen hozzájárultak.

Jövedelmek Nógrád vármegyében

A vármegyénkben végzett kutatás alapján egy településen sem haladja meg a 40 százalékot a diplomások aránya, 20 és 40 százalék között viszont 15 településen is. Ezek közül arányaiban Garáb az első, de ide sorolható Balassagyarmat, Salgótarján, Rétság vonzáskörzete, illetve ez jellemző még Pásztó, Hollókő és Szendehely településekre is.

10 és 20 százalék közötti a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya 69 településen. Főként a megye nyugati, illetve Szécsény és a dél-nógrádi településeken alakult úgy az eredmény, hogy minden ötödik-tizedik lakos rendelkezik diplomával. Harmincnyolc olyan település van vármegyénkben, ahol a diplomások részaránya 5-10 százalék közötti, ezek Kelet-Nógrádban, főként Kazár környékén találhatók, de ide sorolható Legénd, Patak és Rimóc is.

Nógrádban a települések nagyjából 7 százalékán marad el a diplomások aránya az 5 százaléktól is. Ezek Ecseg, Szirák, Litke, Nógrádmegyer, Hugyag, Nógrádszakál, Szátok, Kisbágyon és Endrefalva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!