Civil szféra

2023.09.14. 10:18

Ismét jelentős összegekhez juthatnak a nógrádi civil szervezetek – októbertől lehet majd pályázni

Tizenegyről tizennégymilliárd forintra nőtt a Nemzeti Együttműködési Alap keretösszege, amire a civil szervezetek októbertől pályázhatnak. Erről és a területet érintő egyéb változásokról Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta az érintetteket.

Gulyás Edina

Szalay-Bobrovniczky Vince foglalta össze röviden a civilek hazai pályázati lehetőségeit

Forrás: Nool

Fotó: Vendel Lajos

A pályázati lehetőségekről, azok legfontosabb változásairól tájékoztatták szerda délután az érdeklődőket a Civil Info – NEA 2024 elnevezésű országos rendezvénysorozat salgótarjáni állomásán. A Vármegyeháza dísztermében megrendezett programon a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárságának munkatársai tartottak ismertetőt a fenti témában. 

– Ma Nógrád vármegyében 1285 civil szervezet működik, amelyek közül a legtöbb Salgótarjánban tevékenykedik. A legnagyobb egyesület a polgárőrség, 3000 tagja szűkebb hazánk 90 településén van jelen – fogalmazott köszöntőjében Becsó Zsolt országgyűlési képviselő. – A civilek a társadalmi problémák kezelésében játszanak szerepet, a közjó érdekében önként tevékenykednek. Munkájuk támogatására az elmúlt években kinyíltak a pályázati lehetőségek. Arra biztatom a jelenlévőket: éljenek ezekkel, hogy sok esetben hiánypótló munkájukat folytatni tudják. 

A fórum résztvevőit dr. Szabó Sándor főispán és Skuczi Nándor, a Nógrád Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke is köszöntötte. Mindketten azt hangsúlyozták: a civilek éppen olyan fontos részei a társadalomnak, mint a gazdasági élet, vagy a közszféra szereplői. Az általuk alkotott közösségek is hozzájárulnak ahhoz, hogy Nógrád az itt lakók és az ide látogatók számára is vonzó, élhető régió legyen. 

– A szűkebb hazánkban működő egyesületek és alapítványok kiemelkedő száma azt bizonyítja, hogy az itt élők szeretik ezt a megyét, hiszen önzetlenül tevékenykednek a településekért. Mindezért cserébe az együtt töltött idő és a közös munka öröme jut a civileknek – húzta alá megnyitójában dr. Bagó József jegyző. 

A szakmai előadásokat megelőzően Szalay-Bobrovniczky Vince foglalta össze röviden a civilek hazai pályázati lehetőségeit, és a legfontosabb változásokat. Mint mondta: a Városi Civil Alapban idén 4,8 milliárd forintra pályázhatnak a szervezetek. A jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre reagálva idén olyan tételeket is el lehet számolni, mint a bérek és a rezsiköltségek, amelyeket eddig nem lehetett. 

– A Városi Civil Alap rendszere október 2-án zárul le, és ugyanezen a napon nyílik meg a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA). Ez utóbbi esetében a legfontosabb, hogy tizenegyről tizennégymilliárd forintra nőtt a keretösszeg – húzta alá a helyettes államtitkár. 

70 százalékát bírálják el pozitívan

A további tudnivalókról szólva elmondta: 500 ezer és 4,5 millió forint közötti összeget nyerhetnek el egy-egy projektre a szervezetek. A tapasztalatok szerint a benyújtott kérelmek 70 százalékát bírálják el pozitívan. Az egyszerűsített támogatás összege is emelkedett, 350 ezer forint helyett már 400 ezret kapnak azok az egyesületek és alapítványok, amelyek erre adják be pályázatukat. A 150 ezer forintos kompenzációs támogatás azonban megszűnik. 

– Nógrád vármegye civil szervezetei aktívan és sikeresen pályáznak a fenti lehetőségekre. A Falusi- és a Városi Civil Alapból, valamint a Nemzeti Együttműködési Alapból 2022-ben és 2023-ban összesen több mint 601 millió forinttal gazdagodtak – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Vince.

A program további részében dr. Kecskés Péter főosztályvezető a NEA pályázatainak előző évi tapasztalatairól számolt be. A helyettes államtitkárság civil területet érintő szakmai programjairól dr. Kisida Tamás jogi referens tájékoztatta a jelenlévőket. Lakatosné Kiss Edit pályázati referens pedig a NEA 2024. évi összevont és egyszerűsített pályázati kiírásairól beszélt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!