Mezőgazdaság

2022.09.23. 10:25

Szécsényben helyben dolgozzák fel a héj nélküli tökmagot

Kuris Péter édesapjához hasonlóan egyetemi tanulmányai során gépészmérnöki diplomát szerzett, másik diplomája pedig az élelmiszeriparhoz kapcsolódik, de közgazdasági végzettséggel is rendelkezik. Ahogy fogalmazott, már gyermekkora óta a mezőgazdaságban tevékenykedik, először csak ismerkedés szintjén, később aktív munkával is.

Sz. F.

Kuris Péter fontosnak tartja, hogy az üzemből csak jó minőségű termékek kerüljenek ki

Forrás: Nool

Fotó: Sz. F.

Egyetemi tanulmányait befejezve kisebb kitérőt tett a lemeziparban, de nem adta fel gyermekkori álmát, hogy visszatér a mezőgazdasághoz. A fiatal gazda önálló, de több ponton is kötődik a családi vállalkozáshoz. Kétszáz hektáron gazdálkodnak, főleg héj nélküli tökmagot termesztenek. Gazdaságukat szerették volna bővíteni, de már nem volt eladó föld, így a termékek feldolgozása mellett döntöttek, ami kiszámíthatóbbá teszi a gazdálkodást, s nagyobb árbevételt biztosít. 

2013-ban, hogy átáll a héj nélküli tökmag olajként történő feldolgozására. Megvásárolta az ehhez szükséges telephelyet és gépparkot. A fiatal szakember fontosnak tartja, hogy az üzemből csak ellenőrizhető, jó minőségű termékek kerüljenek ki. Felvásárolói az üzletláncok és a helyi boltok.  Termékei palettáját később tovább bővítette, újabb gépek segítségével tökmagpasztát is előállítanak. Ezt százszázalékos formában vagy különböző anyagok hozzáadásával értékesítik. Ezeken kívül készítenek tökmaglisztet és tökmagcsokoládét is. 

Kuris Péter kitért arra, most az 50 hektáros tökmagterületről takarítják be a termést, amely a szárazság ellenére elegendő mennyiségűnek és minőségűnek mutatkozik. Saját terményeik mellett a gazdáktól felvásárolt alapanyagot is feldolgozzák.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!