fejlődés

2021.12.03. 19:49

Négy területet érintő előrelépésről tett bejelentést Becsó Zsolt

Nyugdíjprémium, tizenharmadik havi nyugdíj, minimálbér-növekedés, családiadó-visszatérítés és a 25 év alattiak jövedelemadó-mentessége – ezekről beszélt a képviselő.

V. E.

Magyarországnak előre kell mennie, nem pedig hátra, ezért a kormány döntése értelmében négy fontos területen is jelentős változások lesznek január 1-jétől hazánkban – fogalmazott pénteki sajtótájékoztatóján Becsó Zsolt országgyűlési képviselő.

– Az első, hogy a nyolcvanezer forintos nyugdíjprémium mellé érkezik jövő év februárjában a teljes tizenharmadik havi nyugdíj is. Tavaly áprilisban döntött úgy a kormány, hogy a járvány miatti – a családokat és a gazdaságot érintő – mentőcsomag részeként az időseket is támogatni szeretné, és ezért visszaépíti a baloldal által elvett tizenharmadik havi nyugdíjat. A második jó hír, hogy januártól 200 ezer forintra nő a minimálbér és 260 ezer forintra a szakmunkás-minimálbér. Ennek van máshol jelentkező pozitív hatása is, ugyanis várhatóan emiatt a többi fizetés szintén emelkedni fog, valamint egyes családi juttatások összegét, például a gyermekgondozási díjat is felfelé tolja majd – fejtette ki Becsó Zsolt.

Hozzátette: az elmúlt 28 évben csak a jobboldali kormányok alatt növekedett a minimálbér vásárlóereje, ezzel szemben 2002–2010 között két és fél százalékkal csökkent.

Becsó Zsolt harmadik területként a családiadó-visszatérítést említette, amely csaknem kétmillió szülőt érint, és összesen több mint 600 milliárd forint támogatást jelent. A nyugdíjprémiumhoz hasonlóan ez is a magyar gazdasági növekedésnek köszönhető, akárcsak a negyedikként megjelölt előrelépés, amely szerint januártól nem kell jövedelemadót fizetniük a huszonöt év alattiaknak. Ennek értelmében a fiatalok keresete több tízezer forinttal fog megemelkedni jövőre.

Ezek is érdekelhetik