termelés

2021.06.29. 07:10

Óránként akár ezer palack gyümölcsital is készülhet a szécsényi üzemben

Szécsényben tavaly év eleje óta működik a Házikó Farm Kft. léüzeme, amely jelenleg nyolc embernek biztosít munkát. Lozsádi Dániel, a cég egyik tulajdonosa a jövőben tovább szeretné fejleszteni az üzemet, ezzel is támogatva a vidéket, valamint elősegíteni az itt élő emberek boldogulását.

Lászlók Judit

Futószalagon várják az üvegek, hogy préslével teljenek meg. A gyümölcsfeldolgozó üzem közel hétszáz négyzetméteren terül el, amelyhez hatszáz négyzetméteres hűtőházi kapacitás is kapcsolódik, így egész évben zökkenőmentes az alapanyag-utánpótlás

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

A vállalat közel 200 millió forintos pályázati forrás segítségével 2019-ben épített léüzemet Szécsényben. Majd a sikeres tesztidőszakot követően 2020 februárjától már a piacra is gyártják termékeiket. Mindezzel nyolc új munkahelyet teremtettek a településen.

– Elsősorban olyan helyszínt kerestünk a terveink megvalósításához, amely hátrányos régióban található és így hozzájárulhatunk a vidék fejlesztéséhez, valamint a szakképzett munkaerő megtartásához – mondta Lozsádi Dániel. A tulajdonos hozzátette: – Végül Szécsényben találtunk olyan ingatlant, ami megfelelt az elképzeléseinknek. Emellett az agilis városvezetés támogatta törekvéseinket és segített a munkahelyteremtésben. Az üzem megvalósításában nagy szerepe van az Agri Kulti vidékfejlesztési kutatóműhelynek, ami több mint egy évtizede elemzi azokat a területeket, ahol piaci lehetőséghez tudja juttatni a fenntarthatóan működő hazai kis- és közepes gazdaságokat, termelőket. Ennek eredményeképpen nyílt meg 2011-ben a Nagymarosi Piac, 2012-ben a Szimpla Piac, 2014-ben pedig a Balassagyarmati Piac.

Lozsádi Dániel kifejtette, hogy a gyümölcsfeldolgozó üzem közel hétszáz négyzetméteren terül el, amelyhez hatszáz négyzetméteres hűtőházi kapacitás is kapcsolódik, így az alapanyag-utánpótlás egész évben zökkenőmentes.

– Az üzemben kétféle smoothie-t és háromféle préslevet gyártunk. A termékekben nincs adalékanyag, színezék, aroma, cukor és tartósítószer. Jelenleg a hatodik íz kifejlesztésén dolgozunk. A szükséges alapanyagokat igyekszünk a helyi és környékbeli termelőktől beszerezni, ezzel is minimalizálva az ökológiai lábnyomunkat – hangsúlyozta Lozsádi Dániel.

Futószalagon várják az üvegek, hogy préslével teljenek meg. A gyümölcsfeldolgozó üzem közel hétszáz négyzetméteren terül el, amelyhez hatszáz négyzetméteres hűtőházi kapacitás is kapcsolódik, így egész évben zökkenőmentes az alapanyag-utánpótlás
Fotó: H.Cs. / NMH

A cég tulajdonosa továbbá kiemelte, hogy a nyolc főt foglalkoztató üzemet a jövőben szeretnék fejleszteni. A terveik között szerepel a munkahelyteremtés, a termékkínálat bővítése, valamint az ehhez szükséges korszerű gépek beszerzése. Ezenfelül a helyi mezőgazdasági szakközépiskolának is gyakorlati helyet biztosítanának. A későbbiekben pedig nagyobb figyelmet fordítanak majd a termékek kiskereskedésekben való árusítására.

– Országosan több mint száz kávézóban és bisztróban kaphatóak már a termékeink, illetve idén megnyertük a Hungaricool by SPAR versenyét, amely által a kereskedelmi lánc üzleteiben is elérhetőek már a készítmények. Ebben a sikerben nagy szerepe volt a szécsényi munkatársainknak. Úgy gondolom, hogy az itt élő embereknek büszkének kell lenniük arra, hogy újabb termelőüzemek jönnek létre a városban, illetve arra is, hogy olyan termékek készülnek itt, amelyek versenyeket nyernek és öregbítik a település hírnevét – mondta a tulajdonos. Nézete szerint, bár az ötlet megszületése óta még csupán három év telt el, ma már ezer palack gyümölcsital is készülhet óránként az üzemben. Mindezek megvalósításával pedig sikerült elérni a kitűzött céljaikat, hiszen munkát biztosítanak egy hátrányos helyzetű régióban, és közben segítik a magyar agrárium fennmaradását.

Megóvják a természetet

Lozsádi Dániel kifejtette, hogy a cég számára fontos a környezet megóvása. Ezért a szécsényi üzemben napelemes rendszer biztosítja az áramszükségletet, és a saját szennyvíztisztító berendezésük által jelentős részben már tisztított szennyvizet engednek a csatornába. – Termékeinket műanyag helyett üvegpalackokba töltjük. Úgy tudjuk, a magyar jogszabályok is hamarosan lehetővé teszik a központi visszagyűjtést és újrahasznosítást, megoldva ennek a legnehezebb infrastrukturális feladatát. A préselés után megmaradt szárazanyagot pedig takarmányozási céllal felajánlottuk különböző állatmenhelyek és farmok számára – fogalmazott Lozsádi Dániel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!