Madármegfigyelés

2023.09.09. 14:38

Újabb kígyászölyv pár telepedhetett meg a Mátrában, természetvédelmi értéke egymillió forint

Faragó Zoltán

A rejtett életmódot folytató kígyászölyvet a Zagyva-völgyben és a Mátra területén is megfigyelték a szakemberek

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: Facebook

A kígyászölyv a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) egyik ikonikus madárfaja, védelmére nagy hangsúlyt fektetnek a szakemberek – írja a BNPI közösségi oldalán. Az igazgatóság működési területén belül a Bükk és a Mátra területén fészkel a legtöbb pár.

– Az elmúlt években egyre több megfigyeléssel rendelkezünk a Nógrád-Ipoly Tájegység és a Mátrai Tájegység egyik határterületéről is, ez az öreg tollazatú példány például hétfőn tűnt fel a Zagyva-völgyben – írja a www.heol.hu . Egyre erősebb a gyanúnk, hogy egy esetleges új költőpárról van szó, ám a kígyászölyv fészkelésének felkutatása igazán nehéz feladat különleges életmódja miatt. Jövő tavasszal fontos feladat lesz az esetleges fészkelés megtalálása, hiszen a fészkelést súlyosan veszélyeztethetik az erdőgazdálkodási tevékenységek, és sajnos a táplálkozóterületeken is számos tényező hathat negatívan a fajra. 

A kígyászölyv hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint – teszik hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!