Dísznövények

2023.09.10. 15:39

Így lehetnek ősszel is gyönyörűek a rózsák, mutatjuk a salgótarjáni kertész tippjeit!

A rózsa az egyik legelterjedtebb dísznövény a nógrádiak körében. Éppen ezért fontos, hogy az őszi időszakban is megfelelően gondozzuk, hogy minél tovább megőrizhesse egészségét és tündöklő szépségét. A salgótarjáni kertész ehhez adott néhány tuti tippet.

Gubányi Patrik

Marczinek András kertész ezúttal a rózsák kezeléséről adott tájékoztatást

Forrás: Nool.hu

Fotó: Szabó Péter

Beköszöntött az ősz, amely szeretett növényeinken is meglátszódhat, ha nem gondoskodunk róluk az időszaknak megfelelően. Megkerestük Marczinek András salgótarjáni kertészt, aki adott néhány tuti tippet ahhoz, hogy minél tovább legyenek egészségesek és gyönyörűek a nógrádiak által közkedvelt rózsabokrok.

– Fülledt, esős nyarunk volt. Ilyenkor nem könnyű a nyár eleji pompát újra előidézni a kert talán legszebb virágain, mert az időjárásnak köszönhetően sokfelé vesztették el lombjuk jelentős részét a különféle gombabetegségek és a levélfoltosság miatt. Némelyik kopaszon meredező bokor látszólag reménytelenül fest a kertben, de nem kell lemondani róluk – emelte ki a kertész.

Sok múlik az időjáráson is, de akár késő őszig is gyönyörködhetünk a virágzó rózsákban
Fotó: Pexels / Forrás: Nool.hu illuszráció

Mint mondta: a napos, meleg időben még fejlődhetnek új hajtások a szemekből. Ahhoz, hogy ezek egészségesek is maradjanak, érdemes néhány dologra odafigyelni. 

– Ha rózsáinkat jó kondícióban tartottuk nyáron, azaz rendszeresen kaptak az öntözés mellett tápanyag-utánpótlást is, akkor később jobban tudnak ellenállni a gombabetegségeknek – hangsúlyozta a szakember.  – A tápoldatozást kora ősztől kezdve lassan abba kell hagyni, hogy a növények fel tudjanak készülni a hidegebb téli időszakra. Ami még fontos lehet ez idő tájt, az a növényi higiénia. A lehullott leveleket, szirmokat rendszeresen össze kell szedni a tövek körül, hogy a kórokozók ne tudjanak a talajban áttelelni. Az ágvégeket is vissza lehet vágni, mintha az elnyílt virágot távolítanák el. Ki lehet metszeni a bokor közepéből az elöregedett és elszáradt ágakat, hogy a korona belsejében is mozogjon a levegő. Erősen visszavágni azonban nem célszerű – tanácsolta.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!