A haj egészsége

2024.07.09. 19:50

Hajápolás nyáron: így gondoskodjunk tincseink egészségéről

A nyár és a hőség beköszöntével egyre nagyobb hangsúlyt kap a bőrvédelem, azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a hajápolás is van olyan fontos, mint bőrünk egészsége. Hajdara Tamás, a pásztói Hajdara Szalon fodrászmestere osztotta meg, hogy mi mindenre érdemes odafigyelni a hajápolással kapcsolatban ebben a napsütéssel teli időszakban.

Sipos Nina Vivien

A nyár beköszöntével évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a fényvédelem, hiszen rendkívül lényeges, hogy gondoskodjunk a bőrünk egészségéről a hőségben. Emellett viszont rögtön a dobogó második fokán áll a hajápolás, amelyről szintén nem szabad megfeledkeznünk.

Hajdara Tamás hajápolási tanácsokkal látott el
Hajdara Tamás hajápolási tanácsokkal látott el
Forrás: Beküldött fotó

Fontos a hajápolás nyáron is

Hajdara Tamás fodrászmester portálunk megkeresésére elmondta, hogy 2024-ben a hajápolás már egy nagyon magas szintre emelkedett. A folyamatos éghajlati változásoknak megfelelően kell manapság odafigyelnünk tincseink egészségégére, hiszen nagy hatással van rá a pára, az UV-sugárzás, a sós vagy klórozott víz, és az erős napsütés is, pláne nyáron.

Kiemelte: nyaraláskor és a hétköznapokban is érdemes az adott hely klímája és az időjárási viszonyok szerint gondoskodnunk a hajunk állapotáról, hogy elkerüljük a nem kívánt roncsolódást, az elszíneződést, illetve a hajvégek durva töredezését.

– Nyáron különböző próbatételek elé állítjuk a hajat, ezek a klór, a só, a homok, a napsütés, a szél és a pára – ismertette Hajdara Tamás, majd néhány jó tanácsot is megosztott: – Kerülni kell a napi hajmosást, mert ettől gyorsabban kiszárad a haj. Javasolt csökkenteni ilyenkor a hőkezelést, például elhagyhatjuk a hajszárító használatát. A nyári hónapokban ki lehet próbálni azt, hogy hagyjuk magától megszáradni a hajat, ezáltal pedig egy másabb textúrát is kaphatunk.

Hozzáfűzte: akiknek természetes hullámos vagy göndör a hajuk, és nem szeretik úgy hagyni, azok bizonyára fogják vasalni, de azért szükséges mérsékelni a hő használatát. Amennyiben elkerülhetetlen a hajgöndörítő, a hajvasaló és a hajszárító alkalmazása, ajánlott hővédő szerrel befújni a hajat.

Roncsolódhat a haj az UV-sugárzástól

A nyári időszakban az UV-sugárzás nagyon károsíthatja a hajat, ráadásul csúnyán fakíthatja, koptathatja a festék színét, rosszabb esetben akár nem kívánt árnyalatúra vagy foltosra is. Legjobban úgy tudjuk megőrizni hajunk ápoltságát, ha kendőt vagy kalapot hordunk. Idén rendkívül trendinek számít a kendő, így bátran lehet viselni ezt a kiegészítőt, amely nem csupán a szettünket dobhatja fel, hanem egyúttal a hajszálakat is védi. Az erős napsütés ki tudja szívni a pigmenteket a hajból, ennek megelőzésére pedig jó, ha például kalapot hordunk, ami köztudottan az egyik legjobb természetes fényvédő.

– Újdonságnak számít, hogy van már UV-védő hajspray, ami az elmúlt öt év hozománya. Nem csak a bőrre lehet különböző naptejeket és napolajokat tenni, hanem a hajra is, amelynek sok esetben színvédő hatása van – árulta el a fodrászmester.

Vigyázzunk a klóros és a tengeri sós vízzel!

„Legyen szó akár egy tó partján történő nyaralásnál az édesvízről, akár tenger mellett a sós vízről, ügyelnünk kell arra, hogy szárítja hajunkat, akárcsak a medencékben található klór” – számolt be róla az nlc.hu.

– A klór alapvetően maró hatású, így képes lemarni a haj teljes szerkezetét, a tengeri sós víz pedig kiszárítja és roncsolja a hajszálakat. Ugyanez a helyzet az erős széllel is. Az első és legfontosabb, amivel könnyítheti az ember a saját dolgát és elkerülheti a károsodást, hogy a medencézést vagy a nagyobb vízben való csobbanást követően sima vízzel kiöblíti a haját és úgy hagyja megszáradni – tanácsolta Hajdara Tamás.

Puskás Melinda fodrász egy korábban adott interjújában elmondta az nlc.hu-nak, hogy a vízpartokon az is külön nehézséget okoz, hogy a homok óhatatlanul képes eljutni a fejbőrig, ahol eltömíti a pórusokat, ezáltal pedig nem tud a fejbőr megfelelően lélegezni.

Várhat a hajfestés a nyár végéig

Hajdara Tamás érdeklődésünkre kifejtette, hogy nagyon sok fodrász van, aki nyáron is a teljes hajhosszat festi be, ő azonban szokta javasolni a vendégeinek, hogy ebben az időszakban csak a hajtő legyen frissítve, hiszen a festék is képes roncsolni a haj állapotát. A vágást és a nagy hajfestést érdemes a nyaralás utánra beütemezni vagy akár a nyár végére, amikor is egy csapásra megszabadulhatunk a víz, a pára, a nap és a szél okozta töredezett és kiszáradt hajvégektől.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában