Tinibálvány

2023.04.12. 20:34

Azahriah még csak 20 éves, de nagyon bölcs - magyartanár elemezte az Introvertált dalt

Talán kicsit sem túlzás azt állítani, hogy Azahriah hazánk legfoglalkoztatottabb, legnagyobb rajongói táborral rendelkező énekese. Ezt az Aréna-koncert is bizonyította. Egyik legújabb szerzeményét, az Introvertált dalt elemeztük Jakab Viktória nógrádi magyar szakos pedagógussal.

Gubányi Patrik

Toitoi-os botránya még inkább növelte Azahriah ismertségét

Forrás: Facebook | Azahriah

Furcsa öltözködés, különleges hang, rengeteg rajongó – Baukó Attila, művésznevén Azahriah napjaink leghíresebb zenei előadója, aki még csak 20 éves, de már teltházas koncertet adott a budapesti Papp László Sportarénában. Nógrádban mostanság szinte mindegyik autóból az Introvertált dala szűrődik ki a lehúzott ablakokon. Legújabb zenéjében a melankolikus hangvétel jelenik meg, viszont a pontos mondanivalóját nem mindenki tudja megfejteni. Ehhez kértük Jakab Viktória, nógrádi irodalomtanár segítségét.

Az introvertált kifejezés azt jelzi, hogy a dalszerző szívesen elzárkózik a külvilágtól, örömmel elemzi élethelyzetét, egyedül van a gondolataival és emlékeivel: ezekből töltődik fel.

Vélhetően egy barátját szólítja meg, aki ki akarta őt húzni a depresszív, mélyen elgondolkodó és magányos élethelyzetéből, de valójában élvezi ezt, szüksége van rá. Többször figyelmezteti a cimborát, hogy ne aggódjon érte, mivel ez egy olyan állapot, amiből egyedül kell kilábalnia, ehhez pedig minden ereje meg is van. 

Egyszerre fejez ki örömöt és szomorúságot

– Érdekes. Vegyes érzelmeket jelenít meg. Egyszerre mutatja be gyermekkora szépségeit és nehézségeit. A gondolatok ösztönösen törnek elő a szerzőből, minden szabályt és kötöttséget mellőzve, szabad asszociációban. Azahriah 20 éves, ennek ellenére viszont nagyon bölcs. Mély gondolatai nagy élettapasztalatról, lelki érzékenységről tanúskodnak. Különös, hogy nem minden mondat végén használ írásjeleket, csak alkalomszerűen. Sok a kérdő mondat, amely arra utal, hogy a saját lelkének teszi fel a kérdéseket. A gyermekkorát „belepi a beton”, vagyis voltak olyan nehézségei, rossz emlékei, amelyeket tudatosan eltemetett, bezárt magába, hogy ne kelljen velük szembesülnie. Most egy másik arcot, egy álarcot mutat a világ felé. Ez nem az igazi énje, hanem olyan arc, amelyet másokkal szeretne láttatni magáról. Magányos, esélytelen gyereknek írja le magát, aki haláláig kóborol az élet útján és keresi a helyét, a céljait. Saját maga bemutatása: a „faramuci” szót használja, vagyis önmagát furcsának, kiismerhetetlennek, kettősnek tartja – emelte ki Jakab Viktória.

A múlt formálta jövőjét

– A dal végén érezhető, hogy szeretne változtatni az életén, de csak úgy tud, ha van módja fizikai és lelki értelemben is elzárkózni. Az emlékekből töltekezik, azoknak köszönheti, hogy azzá vált, aki lett – ismertette az irodalomtanár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!