évforduló

2021.01.03. 21:16

Vallomások: Zámbó Jimmy nem tudta milyen sztárnak lenni; szeretetre vágyott igazán

Január 2-án volt 20 éve annak, hogy 43 éves korában fegyver-balesetben meghalt Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy a magyar popszakma egyik legsikeresebb énekese. Az évfordulóra készült cikksorozatunk első részében felidézzük, hogyan kötődött megyénkhez.

Nool

Forrás: Ripost

Két évtized telt el azóta, hogy 2001. január 2-án hajnalban az 1990-es évek egyik legismertebb magyar előadója, a saját otthonában tartott fegyverével főbe lőtte magát, majd belehalt sérüléseibe.

A rendkívüli népszerűségnek örvendő sztár temetésére, amelyen óriási tömegek gyűltek össze, többek között Salgótarjánból és Balassagyarmatról is külön-buszokkal utaztak.

A csepeli temetőbe a Nógrád Megyei Hírlap a Nógrád Volánnal együttműködve szervezett utazást:

Zámbó Jimmy temetésének a közvetítését és az énekes emlékére készült adást 2001-ben majd’ 5 millióan nézték a tévében, a halála után a 13 lemeze vezette a MAHASZ-listát egyszerre, a Spotify-on még most is havi átlag 37 ezer ember hallgatja a dalait, Youtube-on a legnézettebb dala (Egy jó asszony mindent megbocsát) egyik változata 11 milliós megtekintésnél jár.

Az énekest rajongói már életében is „király”-ként tisztelték. Dalai máig nagy érdeklődésre tartanak számot.

Ennek ellenére, Zámbó Jimmy nem tudta milyen érzés sztárnak lenni, ahogy arról a Nógrád Megyei Hírlap 1999. július 15-i számában is beszámolt. Mindezt azzal indokolta, hogy nincs a sztárságban semmi különös, ugyanúgy teszi a dolgát ahogy mások is. Jimmy próbálta a dalaival boldoggá tenni az emberek, de egy fellépés után mindig hazament a családjához.

Díjai:

Előadói és szerzői díj az Interpop Fesztiválon (1988)

Az év énekese (1993)

Az év legjobb lemeze (1992, 1994)

Az év albuma (1993)

eMeRTon-díj (1994)

Arany Zsiráf-díj (1994, 1995)

Huszka Jenő-díj (1995)

Aranyszarvas-díj (1995)

Csepel díszpolgára (2014) (posztumusz)

Zámbó Jimmynek hatalmas igénye volt a szeretetre – árulta el az énekes közeli barátja Pásztor László, a Neoton együttes és a Magneoton lemezkiadó alapítója a Nógrád Megyei Hírlap 2001. december 13-i számában, a Király halálának évfordulójára adott interjújában.

Az énekesnek hatalmas szíve volt, ez abban is megmutatkozott mennyire szerette a gyerekeket. Amikor Pásztor László utoljára nála járt kisebbik lányával Noémivel, aki elkezdett játszani egy tollal, Jimmy rögtön megkérdezte, hogy szeretné-e, s neki adta – számolt be utolsó találkozásukról Pásztor László az énekes barátja.

A cikk többek között azt is említi, hogy Jimmy sokat lépett föl a nógrádi megyeszékhelyen és kiváltképp szeretett itt koncertezni.

Pályafutása

Jimmy 17 éves korától teljes jogú művészként működhetett. 1977-1982 között éjszakai bárokban, lokálokban lépett fel. Pályafutását az Amerikai Egyesült Államokban folytatta, itt adta ki első lemezét 1987-ben. 1988-ban visszatért Magyarországra, még ebben az évben tavasszal a Tessék választani! bemutatón lépett fel, nyáron pedig Valahol bús dal szól című dalával megnyerte a nemzetközi Interpop Fesztivál szerzői és előadói díját. 1991-ben megjelent első albuma Csak egy vallomás címmel. 1995-96 között többször külföldön koncertezett. Kétszer adott telt házas koncertet a Budapest Sportcsarnokban. Saját műsora az RTL Klubon 1999. december 24-én debütált, „Karácsony Zámbó Jimmyvel” címmel jelentős nézettséget érte el, majd ennek a műsornak lett a folytatása a „Dalban mondom el” 2000-től haláláig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!