Konferencia-liga

2024.02.14. 13:00

Sztankovicsnak a honfitársa ellen kell győzelemre vezetni a Fradit

A Ferencváros labdarúgócsapata a nyolcaddöntőbe jutásért lép pályára a konferencia-ligában a görög Olimpiakosz otthonában a párharc első mérkőzésén. Bár az athéni összecsapáson pokoli hangulat vár majd a Fradira, némileg árnyalhatja az esélyeket, hogy a görög ellenfelénél sportigazgató és edzőváltás is történt a múlt héten. A szerb Darko Kovacsevics lett a klub egyik kulcsfigurája, akit a Fradi vezetőedzője, Dejan Sztankovics régóta ismer. A csapat edzőjének pedig a tavaly Budapesten Európa-liga-győztes José Luis Mendilibart nevezték ki.

MW

Miskolc, 2023. október 22.Dejan Stankovic, a Ferencváros szerb vezetőedzője

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A magyar bajnoki címvédő Ferencváros remekül rajtolt az NB I-ben: a zöld-fehérek háromból három győzelemmel, azokon tíz szerzett góllal gyújtották be a rakétákat 2024-ben. Ezzel szemben a görögök lejtmenetbe kerültek az utóbbi meccseiken, és pireuszi tűzoltás annak a Darko Kovacsevicsnek a feladata lesz, aki Sztankovics régi ismerőse – írta meg a Magyar Nemzet. A két egykori szerb klasszis játékosként csapattársak voltak a válogatottban, a Crvena zvezdában, a Lazióban és az Internazionaléban egyaránt.

FBL-KOR-PEACECUP-SOCIEDAD-SUNDOWNS
Darko Kovacevic a Daejeon stadionban, 2005. július 16-án 
Fotó: Jung Yeon-je / Forrás: AFP

Rossz időszakban az Olimpiakosz

Egy héttel a Fradi elleni Konferencia-liga párharc első meccse előtt a feje tetejére állt a világ az Olimpiakosznál. Múlt héten előbb távozott a portugál sportigazgató, Pedro Alves, az ő helyére érkezett Kovacsevics új sportigazgatónak, aki korábban volt a klub játékosa és már sportvezetője is.

Az egykori 59-szeres válogatott szerb csatár egyik első dolga az volt, hogy felállította a kispadról Carlos Carvalhal vezetőedzőt, aki portugálként nyilvánvalóan az előző sportigazgató embere volt. Carvalhal mindössze két hónapot töltött a csapat élén, ám a tizenegy meccsének kevesebb mint a felét, mindössze ötöt tudott megnyerni. Az utolsó csepp a pohárban az ősi rivális Panathinaikosz elleni 2-0-s vereség volt – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

Az Olimpiakosz az Európa-ligából csúszott át az Ekl-be, miután a West Ham Unitedet és a Sallai Rolanddal felálló Freiburgot sem tudta megszorítani az őszi csoportkörben. A magyar válogatott támadója gólt is szerzett a görögök ellen az első fordulóban. A bajnokságban sem fut a szekér: a görög rekordbajnok Olimpiakosz csak a negyedik helyen áll, lemaradva a három legnagyobb riválisa, a PAOK, a Panathinaikosz és az AEK Athén mögött.

Az UEFA Európa Liga A-csoportjának labdarúgó-mérkőzésén, az SC Freiburg és az Olympiakosz FC között a németországi Freiburgban november 30-án
Fotó: Thomas Kienzle / Forrás: AFP

Európa-liga győztes edző a görög csapat élén

Az viszont jelentősen megnehezíti a Ferencváros felkészülését, hogy azt a José Luis Mendilibart nevezték ki a görög csapat élére, aki éppen a csütörtöki összecsapáson debütál majd a piros-fehérek kispadján. Az új edző elképzeléseiről ugyanis még semmit nem lehet tudni, azaz hogy milyen taktikai, szerkezeti és személyi változások várhatóak a görögöknél. A spanyol tréner tavaly márciusban került a Sevillához, amelyet aztán az Európa-ligában vezetett végső diadalra a José Mourinho-féle AS Roma ellen, éppen Budapesten. Az andalúziai csapat történelmet írt a magyar fővárosban mivel rekordot jelentő, hetedik alkalommal hódította el a trófeát – írta meg az Origo.

MENDILIBAR, José Luis
José Luis Mendilibar a labdarúgó Európa-liga döntőjében játszott Sevilla-AS Roma mérkőzésen a budapesti Puskás Arénában 2023. május 31-én
Fotó: Illyés Tibor / Forrás: MTI

A télen nyolc labdarúgót igazolt az Olimpiakosz, de az Konferencia-liga keretbe csak hármat nevezhetett be közülük: így például a Portótól elcsábított tavalyi portugál gólkirályjelölt, a tízmillió eurót érő Fran Navarro kimaradt. Ellenben ugyancsak 

a Portótól érkezett a 14 millió eurós David Carmo, a Bragától André Horta, a Benficától pedig Chiquinho, akik már pályára léphetnek a Fradi elleni meccsen.

Ami a húzóembereket illeti: a montenegrói csatár, Sztevan Jovetics többek közt a Fiorentinát és a Manchester Cityt is megjárta. Vicente Iborra háromszoros El-győztes a Sevillával, Konsztandínosz Fortúnisz pedig 56-szoros görög válogatott. Azért a Ferencváros sem kell félteni a párharc első felvonása előtt.

Hatodszor az Olimpiakosz ellen

A zöld-fehérek nemcsak a góllövőlista éllovasának, Varga Barnabásnak a visszatérésével erősödtek a tavaszi folytatásra, hanem új játékosok igazolásával is, akik közül az elefántcsontparti középpályás, Habib Maiga és a bosnyák csatár, Kenan Kodro is bevethető a harmadik számú európai kupasorozatban. A két klub keretének értéke között azonban így is jelentős a különbség, az Olimpiakoszé dupla annyit ér a szakértők szerint.

A Ferencvárosnak ez lesz a hatodik párharca görög ellenféllel szemben, az Olimpiakoszról kellemes emlékeket őrizhet, mert 1996-ban elbúcsúztatta az UEFA Kupa első fordulójában, miután 3-1-es hazai sikerét követően idegenben 2-2-es döntetlent ért el

– írta meg a Magyar Nemzet.

STANKOVIC, Dejan
Dejan Stankovic vezetőedző(középen) a Ferencváros labdarúgócsapatának edzésén az FTC-MVM Sportközpontban 2023. november 8-án
Fotó: Hegedüs Róbert / Forrás: MTI

Konferencialiga, a nyolcaddöntőbe jutásért, első meccs, csütörtök:

Olimpiakosz–Ferencváros 18.45

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában