A kommunizmus áldozatai

2024.02.22. 17:19

A Gulág- és a Gupvi-lágerek pokláról szóló kötetet mutatnak be

Közel 80 éve történt... Adatok, tények, történetek a szovjet fogságból címmel jelenik meg a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társasága (GKNT) által alapított kutatóintézet első kiadványa. A kötetet stílszerűen a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, február 25-én, vasárnap délután 5 órától mutatják be a Kárpátaljai Szövetség székházában.

MW

Katonák a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen és koszorúzáson a budapesti Málenkij Robot Emlékhelyen 2023. február 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A kiadó szándéka szerint 

a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapjára megjelenő kötet előhírnök,  jelző rakéta akar lenni, amely felhívja a figyelmet a közelgő 80. évfordulóra, arra, hogy 1944-ben Magyarországon a náci, vagyis nemzeti szocialista birodalom embertelen, népirtó ideológiáját és tevékenységét ősztől fokozatosan felváltotta a szovjet szocialista birodalom ember- és istentelen ideológiája és terrorja.

 A holokauszt koncentrációs lágereit felváltotta a Gulág- és a Gupvi-lágerek pokla.

A szovjetek a közel 700 ezer katona mellett tömegesen, ítélet nélkül és egyenként, ítélettel hurcoltak el több mint 300 ezer magyar civil állampolgárt a második világháborús Magyarországról. A társadalom erőszakos, a marxizmus-leninizmus ideológiáján alapuló átalakításához hozzátartozott a társadalom megfélemlítése, a tömeges, illetve a személyenkénti elhurcolás, amiről több mint 40 éven keresztül nem lehetett beszélni. 

A Közel 80 éve történt című kiadvány ennek, az egész magyar társadalmat mélyen érintő, generációkon keresztül ható traumának a különböző aspektusait vizsgálja a korábbi kutatási eredményekre alapozott legújabb kutatási eredmények bemutatásával, valamint új kutatási irányokat is megnyitva négy fejezeten keresztül, 12 tanulmányban.

A könyvben a határainkon inneni és túli történészek, levéltárosok, kutatók átfogóan és részletekbe menő alapossággal mutatják be, elemzik egy-egy térségben, településen történt civil elhurcolásokat, széleskörű információkat adnak több mint 70 Kárpát-medencei, valamint azon túli GUPVI (hadi)fogoly- és GULÁG-lágerről, előremutató betekintést adnak a különböző, főként a Magyar Nemzeti Levéltár online adatbázisaiból kinyert adatokból levonható tanulságokról, betekintést adnak a nyugati politikusok és az ottani magyar emigrációnak a (hadi)foglyok érdekében tett erőfeszítéseibe.

A kiadvány értékét emeli, hogy az utolsó tanulmány először foglalkozik a témának azon jogi aspektusaival, amelyek a ma élő hozzátartozóknak, illetve a téma kutatóinak a fogságba vetettekkel kapcsolatos olyan alapvető, emberi jogait járják körbe, mint többek között a kegyeleti jog vagy az információhoz való szabad hozzáférés joga.

A vasárnap délutáni könyvbemutatót Földváryné Dr. Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke nyitja meg. Köszöntőt mond  Grezsa István, a Kárpátaljai Szövetség elnöke, Bognár Zalán, a Gulág- és Gupvikutatók Nemzetközi Társaságának elnöke és Pogrányi Lovas Miklós, az Alapjogokét Központ igazgatója. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában