Rangos esemény

2022.04.01. 10:35

Megnyílt a HUNFILEX 2022 Bélyeg-világkiállítás Budapesten

A 44 ország részvételével zajló négynapos esemény alkalmából a Magyar Posta több különleges alkalmi bélyeget is kibocsát.

Megnyílt a HUNFILEX 2022 Bélyeg-világkiállítás csütörtökön Budapesten. A 44 ország részvételével zajló négynapos esemény alkalmából a Magyar Posta több különleges alkalmi bélyeget is kibocsát.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a megnyitón kiemelte, hogy „egy ilyen találkozó kinyitja a filatélia világát azoknak is, akik a kíváncsiság és a megértés szándékával közelednek felé. Megtapasztalhatják, hogy az úgynevezett 'big picture' korában, a vonalkódok uniformizált világában a bélyegek kultúrája: az egyediségek hordozója”.

Mai találkozásunk egyszersmind tanúságtétel a bélyeg jövőjét illetően is. Hisszük, hogy erre a fajta világlátásra, s az ezt éltető közösségre mindig szükség lesz

– tette hozzá Kövér László.

A HUNFILEX 2022 Bélyeg-világkiállítás a Grupama Arénában 2022. március 31-én.
Forrás: Máthé Zoltán/MTI

Azt szeretnénk, ha a jövő bélyegei a békéről szólhatnának: tudományos felfedezésekről, forradalmian új technikai innovációkról, a múlt és a hagyományok tiszteletéről, sportsikerekről, nagyszerű kulturális teljesítményekről, gazdasági virágzásról, a természet csodáiról és különféle világtalálkozókról, amelyek békességben maguk köré gyűjtik a különféle nemzetek képviselőit. A bélyeggyűjtés békés idők tevékenysége

– hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke.

A rendezvény alkalmából több különleges alkalmi bélyeget is kibocsát a Magyar Posta. A cég bélyegblokkal emlékezik meg az alapításának 100. évfordulóját ünneplő Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségéről (MABÉOSZ). Kétcímletű alkalmi bélyegsorozat és sorszámozott feláras bélyegblokk köszönti a 95. Bélyegnapot és Vertel József (1922-1993) bélyegtervező grafikusművész születésének 100. évfordulóját.

Alkalmi bélyeget adnak ki Louis Pasteur (1822-1895) neves francia mikrobiológus és kémikus, a védőoltási módszerek kidolgozója születésének 200., valamint Roald Amundsen (1872-1928) norvég sarkkutató, felfedező születésének 150. évfordulója alkalmából.

Áder János köztársasági elnök, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke és Homonnay Géza, a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége (MABEOSZ) elnöke (j-b) a HUNFILEX 2022 Bélyeg-világkiállítás alkalmából kibocsátott bélyegeket mutatják a Grupama Arénában 2022. március 31-én.
Forrás: Máthé Zoltán/MTI

Magyarországon utoljára 51 évvel ezelőtt, 1971-ben szervezett Bélyeg-világkiállítást a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége.

A mostani kiállításon 44 ország közel 300 gyűjtője mutatja be anyagait, amelyeket 40 tagú nemzetközi zsűri értékel.

Különös érdeklődésre tarthat számot az úgynevezett ritkaságkabinet, amelyben a Bélyegmúzeum szervezésében, de magángyűjtők anyagát is felhasználva gyakorlatilag az összes híres magyar ritkaság megtekinthető a Fordított Madonnától a Nagymányáig. A kiállítás tiszteleti osztályában a világ leghíresebb gyűjteményeinek kivonatai láthatók.

A HUNFILEX 2022 a Groupama Aréna Konferenciaközpontjában tekinthető meg vasárnapig, a 18 év alattiaknak a rendezvényre ingyenes a belépés.

 

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (k), Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b) és Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. elnöke (j) átvágja a nemzeti színű szalagot a HUNFILEX 2022 Bélyeg-világkiállítás megnyitóján a Grupama Arénában 2022. március 31-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában