zenészdinasztia

2021.01.19. 15:00

Csodagyerekként indult a Fővárosi Nagycirkusz új hegedűművésze

Tizenkét évesen már a 100 Tagú Cigányzenekar szólistája volt és III. helyezett lett a Koncz János Országos Hegedűversenyen. Vajda Gergely lett a decemberben elhunyt Nyári Gábor hegedűművész utódja a Fővárosi Nagycirkusz zenekarában.

Vajda Gergely

Forrás: Fővárosi Nagycirkusz

Fotó: Urbán Ádám

Vajda Gergely zenész családból származik, édesapja Vajda Barnabás a 100 Tagú Cigányzenekar egyik alapítója, aki évtizedeken át a Magyar Állami Népi Együttes csellistája volt – írja Szekáry Zsuzsanna a Fővárosi Nagycirkusz oldalán megjelent cikkében.

Gergely mindössze tizenkét éves volt, amikor 1995-ben megnyerte a Budapesti Hegedűversenyt, III. helyezett lett a Koncz János Országos Hegedűversenyen és megkapta az Év Bartókja Díjat a Magyar Rádiótól. Közben már játszott a 100 Tagú Cigányzenekarban reklámprímásként, vagyis szólistaként. Ezután felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, a különleges tehetségek osztályába, ahol prof. Kovács Dénes utolsó tanítványa volt.

Mestere halála után, 19 évesen kezdte meg tanulmányait a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zenei Intézetben, ahol kamaraművész és hegedűtanári diplomát szerzett. 2010-ben ő lett a Tehetségpont arca, amit a 35 év alatti, kiemelkedő pályával rendelkező zenészeknek ítélnek. Közben többek között a Danubia Szimfonikus Zenekarban, a Pannon Filharmonikusoknál és a Viking Ocean Cruise óceánjáró hajón lépett fel. Alapító tagja a Stúdió szimfonikus zenekarnak, valamint 2009 óta a Vajda Gipsy Koncertzenekar hangversenymestere. Jelenleg a Lajtha László Zeneiskolában tanít.

Évek óta rendszeresen kisegít a Fővárosi Nagycirkusz zenekarában, a Főnix – Tűzcirkusz című műsorban is hegedült. Kérdésünkre, hogy milyen kihívások elé állítja a cirkuszi munkája, megosztotta, hogy teljesen más élő képre zenélni, ugyanis zeneileg le kell követni a cirkuszi produkciókat és az artistaművészek mozdulatait. Gergely zenei múltját leginkább a klasszikus zene tette ki, de az utóbbi években kikacsintgatott a könnyűzene felé is, így élvezettel játszik ebben a műfajban is. „A kollégáim fantasztikus emberek és nagyszerű zenészek, akik segítenek, hogy belerázódjak ebbe az izgalmas világba. Nagy megtiszteltetés és csodálatos feladat ilyen kiváló művészekkel és zenészekkel együtt dolgozni ebben a színes, összművészeti légkörben.”

Legközelebb a Fővárosi Nagycirkusz február 13-tól látható Dinasztiák című tavaszi műsorában hallhatja őt a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!