Pályázat

2020.09.15. 18:33

Köszöntötte ösztöndíjasait a Magyar Művészeti Akadémia

A 2020-2023-as évekre szóló művészeti ösztöndíjának nyerteseit köszöntötte kedden a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) a Pesti Vigadóban.

Az ösztöndíjprogram célja a magas színvonalú alkotó- és előadóművészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása az építőművészet, film- és fotóművészet, iparművészet és tervezőművészet, irodalom, képzőművészet, művészetelmélet, népművészet, színházművészet és zeneművészet kategóriában mondta az eseményen Vashegyi György, az MMA elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy az ösztöndíjprogram 2018-ban, többéves előkészítés után indult útjára. A pályázati lehetőséget a 18 és 50 év közötti magyar művészeknek kínálják, a kiírásban nem adnak tematikus ajánlásokat, mert a művészi fantázia alkotói szabadságát így sem kívánják korlátozni fűzte hozzá.

A minőség fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy az ösztöndíjat elnyerőket tizenhárom-tizenötszörös túljelentkezés után választották ki, s ebben a pályázók személyes hitelessége is szerepet játszott. Az elnök felhívta a figyelmet a felelősség és a közösségépítés jelentőségére is.

Az MMA három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíj elnyerésére hirdetett pályázatot idén februárban. A támogatásban szeptember 1-től száz fiatal és középgenerációs művész részesülhet.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára az egyéni munka mellett a személyes találkozók jelentőségét hangsúlyozta, mivel ezek lehetőséget adnak más alkotókkal való kapcsolatra, ezáltal gazdagítanak és építik a személyiséget.

Kocsis Miklós, az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének igazgatója a rendezvényen ismertette többek között az ösztöndíjprogram küldetését, alapértékeit és feladatát, valamint az elmúlt években beérkezett pályázatok számát, a nyertesek kor és kategóriák szerinti eloszlását.

Az igazgató kiemelte: a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetnek az a feladata, hogy segítse az ösztöndíjasokat, mentoráljon, valamint kapcsolatépítési lehetőségek teremtésével kapcsolatos háttérmunkákat végezzen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!