Irodalom

2020.09.28. 11:58

Emlékpadot avattak Nagy Gáspár emlékére Vas megyében

Emlékestet tartottak és padot avattak szombaton Nagy Gáspár költő és prózaíró tiszteletére szülőföldjén, a Bérbaltavár és Nagytilaj közötti fákkal övezett úton.

A bérbaltavári születésű Nagy Gáspárt (1949-2007) Nagytilajon temették el, a Kossuth- és József Attila-díjas költő, prózaíró emlékét mindkét Vas megyei falu őrzi mondta el az MTI-nek Gergye Rezső, a vasvári Nagy Gáspár Művelődési Központ népművelője.

Hozzáfűzte: a vasvári intézmény tíz esztendővel ezelőtt vette fel Nagy Gáspár nevét. A névadó emlékét szeretnék megőrizni, ezért minden lehetőséget megragadnak, hogy Hegyháton a Vasvárhoz közeli 22 faluban élő emberek megismerjék műveit, alkotásait hangsúlyozta Gergye Rezső.

Felidézte, hogy Nagy Gáspárt gyermekkorában a két falut összekötő, jegenyefákkal szegélyezett úton adták át a szülők a nagyszülőknek. A tiszteletére rendezett a Költő hazatér című vers- és prózamondó találkozón a versmondók minden alkalommal ellátogattak a jegenyesorra, ahol megemlékeztek a költőről.

A jegenyefák az évek során elszáradtak, elpusztultak, helyettük öt évvel ezelőtt három nyárfát és egy tölgyfát ültettek, a fák ágain pedig versleveleket helyeztek le: Nagy Gáspár költeményeit a levélformára kivágott, fóliázott papírlapokra jegyezték fel.

Az emlékfákat a térségbe látogató turisták is gyakran felkeresik, többnyire verslevelekkel érkeznek, így mindig újabb és újabb írások díszítik a fák lombjait.

A fafaragók idén nyáron padokat késztettek, ahol a vendégek megpihenhetnek és a lombos fák árnyékában versleveleket olvasgathatnak.

A szombati avatóünnepségen a Tarisznyás együttes előadásában énekek, Nagy Gáspár-versek hangzottak el, a bérbaltavári és a nagytilaji gyermekek, fiatalok történtekkel emlékeztek a költőre.

A padok készítőinek fafaragóknak és valamennyi segítőnek névre szóló ajándékkal, levélverssel mondtak köszönetet, 19 órakor pedig fellobbant a Szent Mihály-napi hagyományokhoz kapcsolódó tűz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!