tárlat

2020.07.31. 14:00

A Sándy és a Konok művészcsaládról nyílik kiállítás a Műcsarnokban

A négy művész pályájában kiemeli a közös vonásokat, az életművek metszéspontjait.

Budapest, 2020. június 25. A Szabadjáték/II. Képzõmûvészeti Nemzeti Szalon kiállítás Budapesten az újranyitott Mûcsarnokban 2020. június 25-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: Shutterstock

Fotó: Balogh Zoltán

Négy generációra kiterjedő családtörténeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók a Műcsarnokban szerdától: id. Sándy Gyula (1827-1894) festő, ifj. Sándy Gyula (1868-1953) építész, id. Konok Tamás (1898-1971) haditudósító fotós és a három életművet összekapcsoló, szintetizáló, az idén 90. születésnapját ünneplő Konok Tamás festő munkáiból látható válogatás október 25-ig.

A Műcsarnok és a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Sándy / Konok – Metszéspontok című közös kiállítása a négy művész pályájában kiemeli a közös vonásokat, az életművek metszéspontjait.

A tárlaton szereplő műveket a Konok Tamás visszaemlékezéseiből összeállított interjúk és a család történetét őrző tárgyak, emlékek is összefűzik – olvasható a Műcsarnok közleményében.

Mint írják, Id. Sándy Gyula festőművész élete nagy részét a Felvidéken töltötte, vásznain főleg romantikus hegyvidéki tájak, emberek jelennek meg. A festői életmű vázlatos bemutatását a leszármazottak által őrzött dokumentumok és személyes tárgyak egészítik ki.

A kiállításon kiemelt figyelmet kap ifj. Sándy Gyula építész munkássága, aki tanulmányai alatt a középkort idéző stílusok mellett kötelezte el magát. Az 1890-es évek végén az erdélyi népi építészetből vett át elemeket, a századfordulón a magyaros szecesszió hatott rá. Fő műve az 1923-1926-ban a Széll Kálmán téren emelt budai Postapalota.

A két világháború között ifj. Sándy Gyula tervezte a legtöbb evangélikus templomot Magyarországon. Az építész alkotásait a MÉM MDK Magyar Építészeti Múzeum Sándy Gyula-hagyatékának dokumentumai, valamint Bélavári Krisztina fotói illusztrálják.

A kommüniké kiemeli, hogy Ifj. Sándy Gyula veje, id. Konok Tamás amatőrből profivá vált fotográfusként alkotott életműve fotótörténeti és történelmi szempontból is kiemelt figyelmet érdemel. Az országban az elsők között fotózott színes filmre. A második világháború keleti frontján a magyar haditudósító század parancsnokaként készített, izgalmasan komponált felvételein elsősorban a katonaéletet, az orosz tájat és az orosz embereket örökítette meg, az együttérző ember figyelmével.

Ő készítette az első fotókat Horthy Miklós fiának lezuhant vadászrepülőjéről. Id. Konok Tamás felvételeit a kiállítás a Fortepan fényképgyűjteményének jóvoltából mutatja be.

Ifj. Konok Tamás Kossuth-díjas festőművész, a geometrikus absztrakt stílus egyik legjelentősebb hazai alkotója életművéből a kiállítás huszonegy alkotást vonultat fel, melyek között szerepel korai, még figurális munka is. Túlnyomó többségük azonban a művészre igazán jellemző absztrakt mű, amelyekkel a festő saját szavaival élve a láthatatlant igyekszik láthatóvá tenni.

A tárlat kurátora Bodó Péter művészettörténész – áll az összegzésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában