Trianon 100

2020.05.26. 18:42

Félezer kisfilm érkezett a trianoni videópályázatra

A legszínvonalasabb alkotások az Államtitkárság június 4-i összeállításába is bekerülnek.

Óriási érdeklődés kísérte a Nemzeti Összetartozás Napjára és a trianoni békediktátum százéves évfordulójára kiírt pályázatunkat, amire mintegy ötszáz videóanyagot küldtek be – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára.

Potápi Árpád János elmondta: előzőleg szó volt arról, hogy későbbi határidőt adnak meg a kiírásban, hisz a kéthetes pályázati időszak meglehetősen szűk, de számítottak rá, hogy nagyon sok pályamunka érkezik, így végül május 25-e éjfélig fogadták az alkotásokat.

A politikus megjegyezte: jól választották ki a határidőt, mert még annál is nagyobb volt az érdeklődés, mint amire előzőleg számítottak, így most egy hét alatt ötszáz pályázati anyagot kell elbírálniuk.

Mindenhonnan küldtek be alkotásokat, így Magyarországról, a Kárpát-medence minden tájáról, de a diaszpórából is, Kanadától Ausztráliáig

– tette hozzá.

Az ötszáz kisfilmet gyermekek, fiatalok készítették, és ezekben azt mutatják be, hogy nekik mit jelent a trianoni békediktátum, a nemzeti összetartozás, a hazaszeretet, és miről szólt számukra a magyarság elmúlt százéves története.

A filmek alkotói megszólaltathattak bárkit, akár nagymamát, szülőt, barátot vagy diáktársat is, és az ő emlékeik, élményeik is belekerülhettek a művekbe.

A következő napokban megnézik és kiértékelik a pályamunkákat, és három korosztályban – 10-14 évesek, 15-18 évesek és 19-25 évesek – osztanak ki elismeréseket, de nagyon sok különdíj is lesz, amelyek egy részét külhoni magyar vállalkozók ajánlották fel.

Potápi Árpád János rámutatott:

a legjobb száz alkotást – ezzel is utalva a százéves évfordulóra – felteszik majd a Külhoni Magyarok Youtube csatornára, valamint a Külhonimagyarok.hu portálra és az ezekhez kapcsolódó Facebook-oldalakra is.

A legszínvonalasabb alkotások az államtitkárság június 4-i összeállításába is bekerülnek.

A nemzetpolitikai államtitkár kitért arra is, hogy nem véletlenül választották határnapnak a május 25. éjfélt, ami május 26. előestéje.

Éppen tíz éve, hogy az Országgyűlés elfogadta az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvényt. Ez mérföldkő a magyar nemzetpolitikában, és fontos dátum lesz a történelem tankönyvekben is.

Innen indult el az a sikeres nemzetpolitika, ami az elmúlt tíz évet jellemezte. Először a szimbolikus jelentőségű jogszabályokat fogadtuk el, ami lehetővé tette közjogi értelemben a nemzet egyesítését, utána ezekre épültek az újabb és újabb határon túli magyarságot erősítő programok – emelte ki a politikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában