különleges történet

2020.04.27. 11:59

Elárverezik Roald Dahl Walt Disney-nek írt légimanós mesekönyvét

Az angol regényíró The Gremlins (A légi manók) című könyve első kiadásának egy példányát bocsátják online árverésre májusban – számolt be róla a BBC News.

A népszerű gyermekkönyvírótól, aki a második világháború alatt a brit Királyi Légierőnél (RAF) szolgált, Walt Disney rendelt még a negyvenes években egy történetet egy bábfilmhez, amely végül nem készült el. A Gremlins (A légi manók) a légierővel kapcsolatos mesék világának haszontalan kis manóiról szólt, akik mindenféle technikai zűröket okoznak a repülőkön. Az 1943-ban elkészült történet könyv formájában jelent meg.

A most licitre kínált ritka példányt a szerző egyik bajtársának, John Alexander repülőalezredesnek ajánlotta, ami arra utal, hogy a tiszt volt a könyv egyik ihletője.

A Hansons Aukciósháznál árverésre bocsátott kötetért négyezer fontot (1,6 millió forintot) várnak az előzetes becslés szerint.

A kötet, amelyet ceruzával javítgatott a szerző, egyike a saját kiadásában 50 példányban kinyomtatott első publikációnak. A könyvet Alexander 75 éves lánya bocsátja árverésre, aki Kanadában él. Mint mondta, édesanyja, aki Cardiffban nőtt fel, együtt játszott Dahl húgaival, és ismerte Dahlt is. „Milyen véletlen, hogy később az édesapám és Dahl együtt szolgált a Királyi Légierőnél a második világháborúban” – idézte fel.

Hozzátette, azért kínálja árverésre a könyvet, mivel nincs örököse, és szeretné, ha jó kezekbe, egy Dahl-gyűjtőhöz vagy egy múzeumba kerülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában