hagyományok háza

2020.03.19. 13:28

Jelölteket várnak a Halmos Béla-vándordíjra és -emlékéremre

Természetes és jogi személy is ajánlatot tehet.

Budapest, 2012. szeptember 3. Az idén Népmûvészet Mestere díjjal kitüntetett Halmos Béla népzenész, elõadómûvész hegedül budapesti otthonában 2012. szeptember 3-án. MTI Fotó: Kollányi Péter

Forrás: MTI

Fotó: Kollányi Péter

Hatodik alkalommal lehet ajánlást tenni a Halmos Béla-vándordíjra és -emlékéremre. A Hagyományok Háza az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából is vár előterjesztéseket, az elismeréseket a díjazottak május 10-én, a Táncház Napján vehetik át a Zeneakadémián.

2020-ban, az eddigi évekhez hasonlóan, a Halmos Béla-vándordíj, valamint a Halmos Béla-emlékérem kuratóriuma felhívást tesz közzé a nevezett elismerésekre való jelölésre. A Hagyományok Háza honlapján olvasható szempontok alapján a meghirdetők a jelöltek szakmai életrajzát és maximum egyoldalas szakmai ajánlását elektronikusan várják a [email protected] címre. Jelöltet ajánlhat természetes és jogi személy, illetve nem jogi személyként működő szakmai szervezet is az egész Kárpát-medencéből és a magyar diaszpórából. A díjazottak az elismerésüket május 10-én, a Táncház Napján vehetik át a Zeneakadémián.

2015-ben, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. A jeles esemény hagyományt teremtett: egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét, Barbarossa János munkáját veheti át – egy évi használatra – minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján. A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a Halmos Béla-emlékérmet a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek ítéli oda.

Az elmúlt években a vándordíjat olyan kiváló prímások kapták, mint Lipták Dániel, Horsa István, Nyitrai Tamás, Mihó Attila és Csonka Ferenc, az emlékérmet pedig Ötvös Györgyi, Virágvölgyi Márta, Simoncsics János, Henics Tamás és Havasréti Pál vehették át.

Jelöltállítási határidő: 2020. április 8. Információ: https://hagyomanyokhaza.hu/hu/node/4451.

Borítókép: illusztráció / Az idén Népművészet Mestere díjjal kitüntetett Halmos Béla népzenész, előadóművész hegedül budapesti otthonában 2012. szeptember 3-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!