megállapodás

2019.04.04. 20:12

Együttműködik a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Levéltár

Együttműködési megállapodást kötött csütörtökön a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Levéltár, a dokumentumot az intézmények vezetői írták alá.

Az együttműködési megállapodás keretében a Magyar Nemzeti Levéltár korabeli iratokkal, dokumentumokkal segíti a Nemzeti Színház történetének bemutatását és feldolgozását.

Szabó Csaba, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója kiemelte, hogy a levéltár Szent Istvántól napjainkig őriz dokumentumokat, mintegy 300 kilométernyi iratanyagot. Ennél szélesebb tárhelye a nemzet kultúrájának, identitásának, történetének, politikájának, művelődésének nincsen – fogalmazott.

Elmondta:

a közös munka első állomása szeptember 21-én, a Nemzeti Színház nyílt napján megnyíló kiállítás lesz.

A tárlaton a Nemzeti Színház 1837-es épületének megvalósult és meg nem valósult tervpályázatainak dokumentumait mutatják be.

A Nemzeti Színház keletkezéstörténetét szeretnék megjeleníteni.

Vidnyánszky Attila, a színház igazgatója elmondta, hogy a Nemzeti Színház egy-egy bemutatójához kötődően újabb és újabb anyagokat fognak bemutatni.

Az együttműködés nyomán létrejövő kiállítások folyamatosan láthatók lesznek a színházban.

Évadonként két nagyobb közös tárlatot terveznek.

A Nemzeti Színház igazgatója az emlékezés fontosságáról beszélt.

„Az egyik legfontosabb feladatunk egy komoly emlékezetpolitika felépítése, kialakítása, működtetése”

- mondta, kiemelve, hogy az elmúlt években többek között felállították Németh Antal rendező, színházigazgató szobrát, Bessenyei Ferencnek és Psota Irénnek is emléktáblát avattak.

Elmondta: terveik között szerepel az is, hogy egy reprezentatív, többnyelvű kiadványt készítsenek a Nemzeti Színház épületeiről.

Siklós Mária, a Nemzeti Színház Bajor Gizi parkban álló épületének tervezője elmondta: leginkább a történetiség inspirálta, vezette. A múltnak benne kell lennie az épületben. Egy színházépületben benne kell, hogy legyen az egész színházépítészet, és ezt szándékom szerint az épület tükrözi is – tette hozzá.

Az építész az eseményen a Nemzeti Színház 2002-ben megnyitott épületének eredeti terveit felajánlotta a levéltárnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!