Interjú

2018.09.18. 12:49

Varga Miklós: Európát ne tévesszük össze az EU-val

Varga Miklós még a rendszerváltás előtt énekelt az egységes, vén Európáról. Nemcsak itthon lett sláger, hanem nemzetközi sikereket is elért, több sztár feldolgozta. Az énekes máig ezzel fejezi be koncertjeit, de a felkonferálásban elmondja, hogy nem szabad összetéveszteni Európát az Európai Unióval, és egyáltalán nem biztos, hogy a valódi európai értékeket a legrégebbi tagállamok képviselik.

Torockó, 2017. június 10. Varga Miklós énekel a IV. Duna-napon az erdélyi Torockón 2017. június 10-én. A térség kulturális központja, a Duna-ház kiemelt programját hagyományosan a nemzeti összetartozás napjához közel esõ hétvégére idõzítik a szervezõk. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Koszticsák Szilárd

Varga Miklós, akinek fontos szerepe volt az István, a király legendává válásában és nemzetközi siker lett Európa című slágere, igazi örömet érzett, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz (EU), de mára már szertefoszlott az az illúziója, hogy a különböző országok egyenrangú tagok lehetnek – szemlézi a 888.hu hírportál interjúját az Origo.

Az énekes szerint a Soros-Sargentini-jelentés nagyon jó példa arra, hogyan leckéztetnek meg egy kisebb országot, ha fel meri emelni a fejét és hangot ad a saját véleményének.

Egyáltalán nem biztos, hogy a valódi európai értékeket manapság még mindig az EU nyugati felében őrzik, és pökhendi módon kioktathatják az általuk lesajnált kelet-európai országokat. A migrációs válság miatt teljesen átalakul Európa, fokról fokra már a kelet-európai államok lesznek az igazi európai államok, amelyek valóban a történelmi Európa értékeit képviselik, és azokat a keresztény kulturális értékeket próbálják megtartani, amelyek évszázadokon keresztül meghatározták Európát.

Elmesélte, hogy amikor 1987-ben a Jézus Krisztus Szupersztár címszerepét játszotta Szegeden, csináltatott egy ottani ékszerésszel egy olyan medált, amely a történelmi Magyarország sziluettje, benne a mostani határokkal. Nagyon sokan keményen bírálták érte, hogy ilyesmit hord a nyakában, pedig szerinte részéről nem jelent agresszív gesztust emlékeztetni saját magát egy ékszerrel arra, hogy határon túli magyarok is vannak, akikkel összetartozunk.

Varga Miklós elmondta, hogy 1983-ban Koltay Gábor még nem ismerte őt, ezért az István, a király ősbemutatóján nem engedte színpadra, csak az énekhangja lehetett Istvánnak, az előadásban Pelsőczy László jelent meg. Hamar bebizonyította azonban, hogy nemcsak a rockkoncerteken van helye a színpadon, hanem a zenés színházban is. Koltay Gáborral azóta már számos produkcióban dolgoztak együtt.

Varga Miklós arról is beszélt, hogy mindig is távol tartotta magát a bulvártól, a celebségtől, tőle az ilyesmi nem is lenne hiteles. Bár az elgondolkodtató, hogy mennyi felkérést kap határon túli magyaroktól és vidékről, miközben Budapestről sokkal kevesebbet. Mintha – utalva a Magyar Idők cikksorozatára – valóban nemcsak a művészi érték számítana, hanem valami más is lenne a háttérben.

Tíz évvel ezelőtt történt, hogy Horváth Attila szövegíró kitalálta, hogy az eredetileg a Bojtorjánnak írt Összetartozunk című számát szeretné úgy felénekeltetni, hogy ehhez felkér különböző értékrendű és világnézetű előadókat, így bizonyítva a politikusok felé, hogy a magyar rockzenében még túl lehet lépni a megosztottságon.

Varga Miklós elmesélte, hogy a stúdióban összetalálkozott Gerendás Péterrel, akivel régről ismerik egymást, de sokáig nem találkoztak. Nagyon jól elbeszélgettek különböző dolgokról. Aztán később valaki szólt Varga Miklósnak, hogy nézze meg a Népszabadságban, mit nyilatkozott róla Gerendás Péter. Csodálkozva olvasta, hogy Gerendás Péter meglepődött azon, hogy ők ketten milyen jól el tudnak beszélgetni. Varga Miklós azóta sem érti, hogy miért gondolja bárki is, hogy egy balliberális ember nem beszélgethet normálisan egy konzervatív értékrendű emberrel.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=GC4PkFSmTL0

Varga Miklós kifejtette: egyáltalán nem okoz számára problémát, hogy más munkái sikerét az Európához és az István, a királyhoz hasonlítják. Boldog, hogy életében két ekkora sikernek lehetett a részese.

Az István, a királynál nagyon szerencsés volt a csillagállás, éppen akkor született meg egy nagyon jó minőségű produkció, amikor a nemzeti identitás kérdésének felvetésére óriási igény volt. Elemi erővel tört fel az emberekből egyfajta egészséges nemzettudat, ami addig el volt fojtva. Még 1990-ben is megtelt a Népstadion az István, a király ottani bemutatójára.

A kérdésre, hogy nem elavult műfaj-e a rockzene, Varga Miklós úgy válaszolt: egyáltalán nem ezt tapasztalja. Szólóban és az együttesével is járja az országot, új anyagon is dolgoznak, amit most már nehéz hogyan nevezni, hiszen nem jelennek meg CD-k. Zenés színházi pályafutása is folytatódik, legközelebbi bemutatója egy Koltay Gábor által rendezett produkció. A pákozdi csata 170. évfordulója alkalmából fogják bemutatni, az ütközet helyszínén és időpontjában, szeptember 29-én, 12 óra 30 perckor.

Borítókép: Varga Miklós énekel a IV. Duna-napon az erdélyi Torockón 2017. június 10-én

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában