Lehetőségek

2023.10.12. 12:29

Nagy István: tovább épülnek a grúz-magyar agrárkapcsolatok

Olyan ütemben bővülnek a georgiai-magyar agrárgazdasági kapcsolatok, amelyekből Európa és Ázsia is egyértelműen nyerhet - jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön Tsinandaliban, ahol Otar Samugia, Georgia mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszterével egyeztetett.

MW

Nagy István agrárminiszter beszédet mond a Vitafort Elsõ Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. új takarmányüzemének átadásán Dabason 2023. szeptember 26-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárcavezető emlékeztetett, az egyeztetésen Otar Samugia miniszterrel áttekintették az agrárium kiaknázatlan lehetőségeit a két ország közötti együttműködésben. Ennek alapját az idén májusban Tbilisziben aláírt mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat adja, amely a vetőmagtermesztés- és nemesítés, a gyümölcs- és zöldségtermesztés, a szőlészet és a méztermelés területén foganatosít együttműködést - részletezte.

A két tárcavezető a hűtőházak telepítésében történő együttműködésről is tárgyalt. Nagy István hozzátette, emellett készek megosztani a georgiai gazdákkal a gyakorlati tapasztalataikat a hazai agrárszektorban kiemelkedő teljesítménnyel bíró magyar vállalatok. Hangsúlyozta, komoly együttműködési lehetőség rejlik a vetőmagtermesztésben is. A magyar vetőmag-előállítás és termesztés a hazai mezőgazdaság egyik csúcsteljesítménye, évente ugyanis csaknem 500 millió euró értékű árut állít elő. Éppen ezért van lehetőség a kétoldalú kereskedelem fokozásának érdekében a georgiai gazdálkodók elvárásainak megfelelő, kiváló minőségű vetőmagokat exportálni. Ezek a vetőmagok pedig a helyi adottságoknak megfelelően tovább alakítva eljuthatnak majd más keleti piacokra - tette hozzá a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, hazánk elkötelezetten támogatja Georgia európai uniós integrációját és Magyarország kész megosztani ismereteit a közösséghez történő csatlakozás érdekében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában