Nemzetgazdasági érdek

2023.07.03. 14:14

Támogatja a szoftverfejlesztéssel foglalkozó beruházások Magyarországra hozását a kormány (videó)

Alapvető nemzetgazdasági érdekünk, hogy a lehető legtöbb, szoftverfejlesztéssel foglalkozó beruházás érkezzen Magyarországra, ezért a kormány mindent megtesz az ehhez szükséges feltételek biztosítása érdekében – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a belga tulajdonosi hátterű Delaware beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy

az információ-technológiai tanácsadással foglalkozó vállalat budapesti központja mellett Debrecenben is irodát nyit. A 2,7 milliárd forint értékű projektet az állam csaknem 600 millió forinttal támogatja, így hozzájárulva első körben hetven új munkahely létrehozásához

– írja az MTI.

Elmondta, ezen beruházás nyomán sok fiatal hosszú távú karrierlehetőséget kap, akik ezáltal a nemzetközi szintű szaktudásukat Magyarországon kamatoztathatják, ahol is egyre több olyan álláslehetőség van, amelyek fizetésben, presztízsben, a munka sokszínűségében, valamint technológiai fejlettségben is alternatívát tudnak kínálni a külföldre költözéssel szemben.

A jól képzett, nyelveket beszélő, külföldön is könnyen munkát találó magyar fiatalok itthon tartásában ez az ágazat kifejezetten fontos szerepet játszik

– mutatott rá.

Közölte, a Delaware kifejezetten magas hozzáadott értékű beruházásért jelentős nemzetközi verseny zajlott, a győzelem pedig jól mutatja hazánk versenyképességét.

„Ez a döntés is világosan mutatja, hogy a magas hozzáadott értéket képviselő, kifejezetten a szellemi kreativitásra irányuló beruházásoknak a vidék Magyarországán is igazán helyük van. Főleg az olyan helyeken, ahol az egyetem ezrével termeli ki a műveltebb emberfőket” – vélekedett.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a koronavírus-világjárvány háttérbe szorította a személyes jelenlétet, rávilágított az egymástól fizikailag távol lévő pontok közötti beszállítói láncok sérülékenységére, és így jelentősen felértékelte a digitalizációt.

„Az egyik hatása a magunk mögött hagyott elég vad időszaknak, hogy a gazdasági folyamatoknak, s úgy általában a munkavégzésnek a nagy része – egyesek ízlése szerint, én is ehhez tartozom, túl nagy része – átkerült a digitális térbe, ahol a szervezetirányítás vagy a gazdasági folyamatok működtetése már nemcsak az egyéni képességeken, hanem a digitális megoldások minőségén is nagyban múlik” – húzta alá.

„Magyarországot a változások érzékenyen érintették, tekintettel arra, hogy az elmúlt évek nehézségei egybeértek időben azzal a folyamattal, amelyet itt úgy írunk le, mint a gazdaság dimenzióváltása, amikor a Made in Hungaryből egyre inkább az Invented in Hungary idejébe lépünk át” – mondta.

Kiemelte: az a nemzetgazdaság tud hosszú távon igazán sikeres lenni, amelyben a cégek működését, a termelést a legmodernebb digitális és informatikai megoldások segítik, amelyben az új vállalatirányítási rendszereket kidolgozzák és leggyorsabban alkalmazzák.

„Éppen ezért Magyarországnak az az alapvető nemzetgazdasági érdeke, hogy a lehető legtöbb, szoftverfejlesztéssel foglalkozó, üzleti alkalmazások kifejlesztésével foglalkozó beruházást idehozzuk” – jelentette ki.

A miniszter közölte, hogy az ehhez szükséges feltételek biztosításának érdekében nagy erőfeszítéseket tettek, zajlik az 5G-hálózat fejlesztése, cél az internetelérés 90 százalékosra bővítése, továbbá Európa legalacsonyabb adói is segítik a munkavállalást a magas hozzáadott értéket előállító ágazatokban.

Tavaly húsz, kifejezetten magas hozzáadott értékű munkahelyeket teremtő beruházást támogatott az állam, amelyek nyomán összesen 2500 ilyen állás jön létre – tájékoztatott.

 Hangsúlyozta, hogy a Brainhub rangsorában Magyarország az ötödik helyen áll az informatikai fejlesztők tudásának összehasonlításában, míg a lakosságszámát tekintve a 95. globálisan.

Kitért arra is, hogy az informatikai szolgáltatószektor ma 175 ezer embernek ad munkát, a szektor termelési értéke 2022-ben tízszázalékos növekedést követően meghaladta a 3600 milliárd forintot, és ezzel rekordot döntött, a lendület ráadásul minden jel szerint kitart az idén is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában