Jön a segítség

2023.04.04. 11:53

Az agrárminisztérium már dolgozik a földadó eltörlésével kapcsolatos törvényjavaslaton

Az Agrárminisztérium már dolgozik a földadó eltörlését célzó törvényjavaslaton, amelyre a gazdaszervezetek kérték fel a kormányt miután Márki-Zay Péter, a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje, Hódmezővásárhely polgármestere földadót vetett ki - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda kedden az MTI-vel.

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, a város polgármestere évértékelő beszéde előtt a hódmezővásárhelyi városházán 2023. február 8-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Hozzátették: a gazdák félelme, hogy a baloldali önkormányzatok és polgármesterek máshol is a földadó bevezetésére készülnek, ezzel is terhelve - a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett eleve nehéz helyzetben lévő - gazdákat, földtulajdonosokat. 

A gazdaszervezetek képviselői márciusban adták át jelképesen Nagy István agrárminiszternek azt a 120 ezer aláírást, amelyet a földadó elleni petícióban gyűjtöttek és felkérték a minisztériumot arra, hogy dolgozza ki a földadó eltörlését lehetővé tévő törvényjavaslatot.   

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs szerint az aláírás mennyisége egy komoly társadalmi igényt jelez, egyfajta nyomás a kormányon. Bízik abban, hogy a kormánnyal való eddigi jó együttműködés ebben a témában is folytatódni fog és a gazdák számára kedvező döntés születik. A magyar gazdák úgy gondolják, hogy rendkívül káros és felelőtlen döntés a földadó bevezetésének bármilyen formája - írta a Miniszterelnöki Kabinetiroda.   

A közlemény szerint Nagy István agrárminiszter hangsúlyozta, hogy tűzben edzett a magyar kormány és a gazdák szövetsége. Az Agrárminisztérium és a kormány a magyar gazdák mellett áll, elítélik és ellenzik a helyi földadók bevezetésének minden formáját. 

Meghallottuk a kérést, és meg is tesszük a szükséges lépéseket. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját, és ennek jogszabályban is érvényt fogunk szerezni 

-  fogalmazott a miniszter.   

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke a közleményben tájékoztatott, hogy a gazdák számtalan módon vállalják a közterhek megfizetését. Ez egy újabb sarc - folytatta -, amit véglegesen visszautasít a gazdák nevében. "Soha többet földadót", ezt kérik Magyarország kormányától. A törvényjavaslatot a gazdaszervezetek és a kormányzat szereplői közösen fogják kidolgozni és benyújtani az Országgyűlés elé - fűzte hozzá.   

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója szintén a közleményben jelezte: fontos, hogy a magyar gazdák tudják, kitől mire számíthatnak a közéletben. A földadó következményei mindenkit érintenek, hiszen az adóteher az élelmiszerek drágulását vonja magával. Egy baloldali kormányalakítás alkalmával az egész országban bevezetnék a földadót. A törvényjavaslat kidolgozása megfontolt, de gyors munkát igényel, ezért az a törekvés, hogy minél hamarabb benyújtsák és elfogadják - írták végül a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában