Ingatlanfejlesztés

2022.08.03. 19:00

A BudaPart városnegyed beruházás egyharmadát adták át eddig

Eddig 5 lakóépület 850 lakása, 2 irodaépület 40 ezer négyzetméter bérbe adható irodaterülete és az épületek földszintjén 15 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi terület készült el - ismertette Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

Kiemelte: hamarosan átadnak egy 180 lakásos épületet, továbbá áprilisra elkészül egy 200 szobás vegyes funkciójú hotel-irodaház fejlesztés is.

Az ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint az első ütemekben a városnegyed belvárosi jellegű része alakul ki sétáló- és bevásárlóutcával, délebbre haladva pedig egyre több lesz a zöldterület.

A beruházás épületei felülnézetből
Forrás: Palkó György / BudaPart

A jelenlegi ütemben nyitja meg kapuját a városnegyed első óvodája és bölcsődéje, és év végéig átadják az első gyermek- és felnőttorvosi rendelőt is. A beruházással párhuzamosan zajlik a közeli utak fejlesztése, a burkolatmegújítás mellett kerékpárutakat, buszsávot alakítanak ki - jelezte.

A zöldfelület-fejlesztésen belül kiemelte a jelenleg zajló központi parkfejlesztést, amely 3 hektárt ölel fel számos rekreációs funkcióval, közösségi kertekkel, kutyafuttatóval és többgenerációs játszótérrel. Hozzátette: a projekt végére kialakuló 20 hektáros park a főváros egyik legnagyobb, a Városmajornál és Tabánnál nagyobb közparkja lesz. Ez a parkterület ugyan magántulajdonban van, de a köz számára nyitott.

A már álló vagy leendő épületeket és a tervezett szolgáltatásokat mutató térkép
Forrás: BudaPart

Felidézte, hogy a BudaPart Budapest történetének legnagyobb ingatlanfejlesztése, a projekt nemrég a világ legjobb városfejlesztésének a díját nyerte el Párizsban, ahol 32 ország 63 szakértője zsűrizte a pályaműveket.

A fejlesztés egyik alapgondolata az úgynevezett 15 perces városkoncepció, amely arról szól, hogy a városnegyeden belül sétatávolságon belül elérhetők legyenek a munkahelyek, a szolgáltatások és a napi megélhetéshez szükséges cikkek

- mutatott rá a cég vezetője. Ilyen módon radikálisan csökkenthető az utazással töltött idő, a városon belüli ingázás, ami manapság csaknem "élhetetlenné teszi a nagyvárosokat" - tette hozzá. Elmondása szerint

céljuk az volt, hogy a főszerep a gyalogosoké és a kerékpárosoké legyen a városnegyedben, amelyen belül meghatározóak a zöldterületek.

Schrancz Mihály beszámolt arról is, hogy a BudaPart elképzelései egybecsengenek nagyjából minden nagyváros törekvéseivel, New Yorktól Dubajig a legtöbb helyen a települések decentralizációjára törekednek, azon dolgoznak, hogy városi alközpontok jöjjenek létre, 15 perces városok sora alakuljon ki és ezek hálózata adja a nagyvárost egyre több zöldfelülettel és közösségi terekkel.

A projekt a Lágymányosi-öböl mellett, a Kopaszi-gát szomszédságában valósul meg Kelenföldön
Forrás: Palkó György / BudaPart

A 2015-ben elindított projekt várhatóan 2030-ra zárul le, annak keretében 54 hektáron 15 lakóépületben 3000 lakás, 12 irodaházban mintegy 250 ezer négyzetméter irodaterület és 23 800 négyzetméter kereskedelmi terület jön létre - közölte a fejlesztő. Mindez mintegy 25-30 ezer városlakónak teremt lakó- és munkahelyet.

A Property Market fejlesztési portfóliója jelentősen, 7-ről 26-ra bővült a járvány kitörése óta: 16 lakóépületet, 7 irodaépületet és 3 szállodát építenek jelenleg. A mostani fejlesztési portfóliójuk értéke eléri az 500 milliárd forintot - ismertette az ügyvezető igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában