fejlesztés

2021.05.20. 20:00

Folyamatosan érkeznek a Volánbuszhoz a megrendelt MAN csuklós autóbuszok

A járművek annak a 204 darabos flottának az első példányai, amelynek beszerzéséről tavaly decemberben kötöttek megállapodást.

Átvette a Volánbusz az első 10 darab MAN Lion's City GL A23 típusú csuklós autóbuszt a MAN fóti telephelyén csütörtökön – közölte a Volánbusz Zrt.

A járművek annak a 204 darabos flottának az első példányai, amelynek beszerzéséről tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel.

A közleményben ismertetik, hogy a 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolt 204 darab új, csuklós autóbusz a szerződésben rögzített teljesítési határidőnél korábban, már 2020. május végétől több ütemben, várhatóan augusztus végéig folyamatosan áll forgalomba a közlekedési társaság kötelékében.

Részletezik, hogy Bács-Kiskun és Békés megyébe 5-5, Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe 18, Csongrád-Csanád megyébe 7, Fejér megyébe 21, Győr-Moson-Sopron megyébe 20, Hajdú-Bihar megyébe 16, Heves megyébe 6, Jász-Nagykun-Szolnok megyébe 10, Komárom-Esztergom megyébe 7, Nógrád megyébe 6, Pest megyébe 64, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe 7, Vas megyébe 3, Veszprém megyébe 5, Zala megyébe 4 autóbusz kerül.

Az 51 ülő- és 55 állóhellyel rendelkező autóbuszok alacsony padlósok, akadálymentes kialakításúak, és 300 kilogramm teherbírású rámpával is rendelkeznek. Az új járműveket környezetkímélő, EURO 6 besorolású motorral, nagy teljesítményű klímaberendezéssel, kamerával és elektronikus utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval szerelték fel – írják a közleményben.

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója a közleményben elmondta, ilyen nagyságrendű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben a Volánbusznál. Tavaly 90 darab Mercedes-Benz Conecto G típusú járművel kezdődött el a társaság csuklósjármű-állományának fiatalítása, az említett buszok a budapesti agglomerációban, valamint Győr, Gyula, Székesfehérvár, Szombathely és Zalaegerszeg helyi közlekedésében teljesítenek szolgálatot.

A mostani beszerzésnek is köszönhetően 2018 óta összesen 310 csuklós autóbuszt cserélt le a vállalat, aminek eredményeként a csuklósjármű-állomány egyharmada megújul, így átlagéletkoruk 15,5-ről várhatóan 9,5 évre fog csökkenni – tette hozzá a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a közleményben hangsúlyozta, a jövő közlekedésének biztonságosabbá, zöldebbé és fenntarthatóbbá kell válnia, a MÁV-Volán-csoport célja a kvázi klímasemlegesség elérése 2050-ig. Ennek érdekében is az egységes, utasbarát, környezettudatos és költséghatékony közösségi közlekedés kialakítása kiemelt feladat.

Egyik fő fenntarthatósági törekvés a közlekedési szolgáltatók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése, kiemelten kezelik a közúti és a vasúti járműpark korszerűsítését. Olyan versenyképes szolgáltatást kell nyújtani mind közúton, mind vasúton, ami az utazóközönség számára vonzó, és az egyéni közlekedési formák helyett a jóval fenntarthatóbb közösségi közlekedés felé tereli őket – tette hozzá a MÁV elnök-vezérigazgatója.

A közleményben hangsúlyozzák: a MÁV-Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében eddig 866 új és újszerű autóbusz állt forgalomba.

A társaság 2021-ben 1665 jármű beszerzésére indít közbeszerzési eljárást, ezekből – az eljárások sikere esetén – várhatóan mintegy 700 megérkezik az év végéig. A jármű-fiatalítási program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul – tájékoztatott a Volánbusz Zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!