Ó, a Balaton

2018.11.19. 21:11

Újabb rekordot döntött a Bahart

November 14-én 1. 250 ezer komputast regisztráltak, mely 9%-kal több, mint a tavalyi év teljes utasszáma.

Még másfél hónap hátra van az évből, de már eddig annyian vették igénybe a balatoni hajóközlekedést, mint tavaly egész évben – hiszen már kétmillióan választották a balatoni hajókat és kompokat.

A Széchenyi István komp fedélzetén köszöntötte kétmilliomodik idei utasát november 14-én a BAHART ZRt. A szerencsés utas kilétére csak a helyszínen derült fény a szerencsés utas kilétére, akinek bizalmát értékes nyereménnyel jutalmazta a Társaság.

Vajda Rita és édesanyja a szerda délelőtti 11.00 órakor Szántódról induló komp fedélzetén vehette át a 100.000 Ft értékű BAHART Joker Kártyát Kollár József vezérigazgatótól. A kártyaegyenleg a Társaság által indított kompokra és egyéb hajózási lehetőségekre egyaránt beváltható 2019 végéig.

A Balatoni Hajózási Zrt. kompközlekedés szolgáltatását Szántódrév és Tihanyrév között tavaly éves szinten több, mint 1.146.000 utas vette igénybe, amely még a 2016-os kimagasló rekordévet (1.123.000 főt) is túlszárnyalta. Két éve ugyanis egy akkor 14 éves rekord dőlt meg, mivel 2016 évet megelőzően utoljára 2002-ben szállítottak a balatoni kompok több mint egymillió utast.

A BAHART 2018-ban ismét rekordévet zár az utasforgalmat tekintve, hiszen

már az ünnepség napján, november 14-én 1.250 ezer komputast regisztráltak, mely 9%-kal több, mint a tavalyi év teljes utasszáma (2017. december 31-ig).

A tavalyi év azonos időszakához, azaz 2017. november 14-ig viszonyítva a forgalmat megállapítható, hogy nagyságrendileg 115 ezer fővel, azaz mintegy 10%-kal több utast és 40 ezerrel több gépkocsit, valamint 11%-kal több kerékpárt szállítottak a kompok Szántódrév és Tihanyrév között eddig.

A kompközlekedést – amennyiben az időjárás ezt lehetővé teszi – az év valamennyi, mind a 365 napján biztosítja a társaság, így a BAHART egész évben szállítja az utasokat, gépjárműveket, kerékpárokat a Balaton északi és déli partja között. November 19-étől egy órával rövidebb a napon belüli üzemelési időszak, Szántódrévből 17.00 órakor, Tihanyrévből pedig 17.15 órakor indul az utolsó járat.

Természetesen, mint mindegyik hajózási időszakban az év során,

amennyiben a forgalom azt igényli, a meghirdetett menetrend felfüggesztésével akár folyamatos átkelést is biztosít a Társaság a forgalmas téli napokon.

A személyhajózásban is jelentős forgalomnövekedést realizált a társaság idén. A BAHART személyhajói a 172. hajózási szezon végére több, mint 750 ezer utast szállítottak, amely 6%-kal, vagyis 44.000 utassal több a tavalyi évhez képet. A 750 ezer feletti személyhajó utasszámot utoljára 10 évvel ezelőtt, 2008-ban érte el a társaság.

A személyhajózáson belül a szolgáltatáskínálatot megbontva számottevő, mintegy 19%-os utasszámnövekedést (+38.000 fő) a séta- és programhajózás területén tapasztalt a BAHART, amelyhez az utasok igényeihez igazított program- és szolgáltatáspaletta nagyban hozzájárult.

A főidényi programhajó kínálatban idén is szerepelt például a gyerekeknek szóló Varázshajó szolgáltatás, a közkedvelt Minimax gyerekhajó, valamint a Mastercard Bulihajó. A cég kibővült sétahajó szolgáltatása a keszthelyi érdeklődőket a Helka motoros fedélzetén, a „Csillaglesen Helkával” elnevezésű programmal várta.

Az éves 236.000 főt meghaladó séta- és programhajó utasszám alapján a BAHART a Balaton régió egyik legmeghatározóbb turisztikai szolgáltatója.

A Balaton parti települések közötti vízi közlekedést biztosító menetrendi hajózás forgalma az elmúlt évhez hasonlóan alakult. Ebben a szolgáltatásszegmensben az éves szinten szállított 514.000 utassal 1%-os növekedést (6.000 fő) regisztrált a BAHART.

A társaság célja továbbra is a Balaton parti települések közötti összekötő szerep megtartása, valamint az utasok figyelmének felkeltése, hogy kirándulásaik tervezésekor számoljanak a hajókkal, kompokkal is, mint utazási eszközzel.

A rendezvényhajózás területén a hajóbérlések száma az előző évhez képest 28 százalékkal növekedett.

Egyre többen választják a hajókat céges- és családi rendezvények különleges helyszínéül. A hajóflotta e szempontból legnépszerűbb tagjai a Balaton legidősebb nosztalgiahajói: a Helka és a Kelén.

Sokan választják a Szent Miklóst, a Szigliget motorost, illetve a Társaság 2017-ben átadott legújabb hajóját, a Nemzeti Regatta motorost különleges alkalmakra.

A Balaton legnagyobb vitorláskikötőláncát üzemeltető BAHART ágazat szintén kiemelkedő eredményeket ért el 2018-ban. A sikeres és hatékony üzemeltetést egyértelműen mutatja, hogy

a vitorláshely bérlői kör a 2017-es évhez képest 119 új, éves szerződéssel növekedett, melynek következtében a kikötőhelyek kihasználtsága 2018. évben cégszinten meghaladta a 95 százalékot.

A BAHART középtávú stratégiájának egyik hangsúlyos alappillére az ügyfélközpontúság fejlesztése, amely magában foglalja az ügyfélkapcsolatok erősítését, a szolgáltatásminőség javítását. A modernizációt és ügyfélközpontúságot szem előtt tartva alakította ki társaság a hajózási idény kezdetére a BAHART Ügyfélközpont, mely a három alaptevékenységi üzletág (személyhajózás, kompközlekedés, vitorláskikötői szolgáltatások) ügyfélkapcsolatainak központi kiszolgálását látja el.

A BAHART Ügyfélközpont indulása óta a megválaszolt telefonhívások száma meghaladta a 14.000-et. A főidényben hetente átlagosan 1.300 feletti hívásszámot regisztrált a telefonos ügyfélkiszolgáló rendszer, a legforgalmasabb napon több mint 250 hívást fogadtak és kezeltek az ügyintézők.

A BAHART a szezonon kívül indított tematikus programhajókkal is megpróbálja felhívni a figyelmet a Balatonra. A stratégiának megfelelően csatlakozik a társaság a Balaton parti települések rendezvényeihez, programjaihoz az ősz és tél folyamán.

A tihanyi Garda Fesztiválon sétahajózási lehetőséggel, valamint meghosszabbított kompmenetrenddel (Szántódrévből utolsó járat 20.00 órakor, Tihanyrévből 20.15 órakor indul), az év utolsó hónapjában pedig Mikulás programmal is készülnek.

A Mikulás Gyerekhajón a szolidaritás fontosságára is fel szeretnék hívni a figyelmet, emiatt a Szent Miklós hajón Füred Kapitánnyal karöltve adományokat is gyűjtenek a rászorulóknak. A gyerekek és szüleik elhozhatják megunt játékaikat, használt könyveiket az eseményre.

A balatoni ajándékokat az ország egyik legnagyobb karitatív akciójának helyszínére, a Mikulásgyárba szállítják majd.

Borítókép: Vajda Rita és édesanyja szerda délelőtt vehette át a 100.000 Ft értékű BAHART Joker Kártyát Kollár József vezérigazgatótól / Fotó: Bahart / További fotók: Bahart

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában