A Mabisz szerint

2018.01.29. 14:22

A jégkármérséklő rendszer csak biztosítással együtt nyújt hatékony védelmet

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerint a májusban induló, az egész országra kiterjedő jégkármérséklő rendszer (Jéger) biztonságos használatáról megfogalmazott ajánlása három megye tapasztalatain alapul.

A Mabisz észrevételét azzal támasztja alá, hogy az eddig három megyében (Somogy, Baranya és Tolna) kiépített kárelhárító rendszer szerintük nem ad teljes védettséget a jégkár ellen.

A Jégeső-elhárítási Egyesülés adatai szerint tevékenységük csaknem három évtizede alatt 74 százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben.

A Mabisz összesítése alapján tavaly az azt megelőző évhez képest 5,3 milliárd forintról közel 9 milliárd forintra nőtt az országos összjégkár, a három védett megyében a károk összege 446 millió forintról 2,7 milliárd forintra emelkedett.

A három megyében a jég okozta csúcskárok összege tavaly 187 millió forintot, tavalyelőtt 44 millió forintot tett ki. A Mabisz közölte: a biztosítók üdvözlik az országos rendszer bevezetését, ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy pár évnek el kell telnie, amíg a rendszer hatásosságáról pontos képet lehet adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában