Nőnapi adatcsokor

2024.03.08. 12:31

Utazási szokások: íme a magyar nők legkedveltebb úti céljai

Hova utaznak legszívesebben a magyar nők belföldön, illetve mely országokból érkezik hozzánk a legtöbb női vendég? A többi között ezekre a kérdésekre is választ ad a Magyar Turisztikai Ügynökség nőnapi összeállítása, amely a női turizmust, a nőkre jellemző utazási szokásokat vizsgálja.

MW

A belföldi női turisták jelentős része látogatott el a fővárosba

Forrás: Shutterstock

A tavalyi teljes vendégforgalom 46 százalékát a női vendégeknek köszönhetik a hazai szálláshelyek, akik a fővárost követően legszívesebben Siófokot, Hajdúszoboszlót és Hévízt keresték fel. Míg a legtöbb külföldi női látogató Németországból érkezett, addig a vendégarányt tekintve Ausztráliából, Dél-Koreából és Írországból látogattak hazánkba a férfiak számát is meghaladóan a női utazók. A rájuk jellemző utazási szokásokról elmondható, hogy az összes korcsoportban szívesen kelnek útra és legszívesebben szállodákban szállnak meg ‒ derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adataiból, amelyeket a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) nőnap alkalmából szedett csokorba.

A Balaton térségében is kiemelkedően magas volt a női turisták aránya
Forrás: Shutterstock

Íme a külföldi és a magyar nők kedvenc úti céljai

2023-ban több mint 15 millió bel- és külföldi utazó fedezte fel Magyarországot, a hazai szálláshelyek pedig 41 milliónál is több vendégéjszakát regisztráltak. Bár országosan a nemek aránya kicsivel ugyan, de a férfiak felé billen, egyes turisztikai térségekben közel ugyanannyi női vendéget regisztráltak: Sopron és a Fertő (49%), a Mátra és a Bükk térségben (49%), illetve a Balaton esetében is (48%) kiemelkedően magas volt a hölgyek aránya.

Több település esetében pedig elmondható, hogy kifejezetten női úti célnak számítanak, így Cserszegtomaj, Cserkeszőlő, Szarvas és Noszvaj is.

A szálláshelyválasztást tekintve az NTAK-adatok alapján leginkább hotelekben szállnak meg a nők, foglalásaik 56 százaléka, közel 4 millió éjszaka érkezett ilyen szálláshelyekre 2023-ban. Ha nem szállodában foglaltak szállást, akkor a legnépszerűbbek az egyéb és magánszálláshelyek voltak a körükben, ide a hölgyekhez köthető foglalások 28 százaléka szólt.

A belföldi női turisták legnagyobb számban Budapestről, Pest vármegyéből, Győr-Moson-Sopronból és Borsod-Abaúj-Zemplénből indultak útnak, és többségük a Balaton, a Mátra és a Bükk térsége, valamint Budapest felé vette az irányt.

Az NTAK adatai szerint a legtöbb nemzetközi női vendéget Németországból, Romániából és Csehországból köszönthettük. A külföldi vendégéjszakák számát figyelembe véve Szarvason több mint 60 százalékban nők éjszakáztak, míg Harkányban, Berekfürdőn és Csopakon is 55 százalék körüli volt a hölgyekhez köthető éjszakák száma.

Utazási szokások: sok közöttük az egyéni utazó

Az adatok alapján a női utazók legfőbb utazási motivációját 2023-ban az üdülés, a szórakozás, a pihenés, a rokonok, barátok és ismerősök látogatása, valamint egészségük megőrzése jelentette. Sokan közülük akár egyéni utazóként is elindultak: a hölgy utazók 22 százaléka egy főre foglalt szállást.

Tavaly a legifjabb hölgy turista alig pár hónapos, a legidősebb pedig 100 éves volt.

A női utazók körében a 45-54 évesek (19 százalék), a 35-44 évesek (18 százalék), illetve a 25-34 év közöttiek (17 százalék) korosztályos részesedése volt a legnagyobb.

Nemcsak a nők utaznak szívesen nőnap alkalmából, a férfiaknak is jó apropót ad ez a nap arra, hogy fölkerekedjenek: az MTÜ által feldolgozott NTAK-adatok alapján a március 8‒10-i hétvégére az előző héthez képest 4 százalékkal több, közel 220 ezer foglalás érkezett a hazai szálláshelyekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában