kegyetlen

2021.02.12. 15:40

„Kiverik belőlük az ördögöt” – nadrágszíjjal ütötték a lelketlen nevelőszülők a kisgyerekeket

Az egyik gyerek 3, a másik 5 éves volt, amikor hozzájuk kerültek.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Kiskorú veszélyeztetése és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértés bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy nevelőszülő és férje ellen, akiknek nevelési módszerei között a gondozásukban élő testvérpár kukoricán és küszöbön térdepeltetése is szerepelt.

A vádirat szerint a kislány és bátyja 2018 nyarán három, illetve ötévesen került az egyik Zirc környéki faluban élő, hivatásos nevelőszülőként foglalkoztatott nőhöz és férjéhez – írja közleményében a Veszprém Megyei Főügyészség a veol.hu szemléje szerint.

A házaspár a nevelés eszközeként több alkalommal tettleg bántalmazta a gyermekeket, így az 56 éves férfi többször a földre fektette és nadrágszíjjal, zsinórral verte őket, de előfordult, hogy kukoricán vagy a küszöbön kellett térdepelniük. 48 éves felesége is nemegyszer bántalmazta a testvéreket, amikor sarokban állás közben a hátukat, feneküket ütötte.

A vádlottak részéről ezen túl az érzelmi, lelki bántalmazás is mindennapos fegyelmezési eszköz volt, amikor azzal fenyegették a kicsiket, hogy „kiverik belőlük az ördögöt”, vagy a „rókalyukhoz kiviszik őket”.

Amikor az illetékes hatóságok előtt felmerült, hogy a pár bántalmazza a rájuk bízott gyermekeket, a sértettekkel együtt elrendelték a pszichológiai vizsgálatukat, ám a nevelőszülők azon csak többszöri halogatás után jelentek meg, és tiltakoztak a vizsgálat ellen. A férfi azzal zsarolta a gyermekeket, hogy a „hazugságuknak” következménye lesz, és megtiltotta nekik, hogy egymással játszanak.

A gyermekeket végül az illetékes kormányhivatal 2019 októberében másik nevelőszülőnél helyezte el.

Az ügyészség a vádiratában a párral szemben börtönbüntetés kiszabására és a kiskorúak nevelésével, felügyeletével, gondozásával összefüggő bármely foglalkozástól való végleges eltiltásra tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!