sikeres kezelés

2021.01.06. 08:00

Különleges módszerrel műtötték meg az énekesnőt

Hosszú évek óta komoly fájdalmakkal élte hétköznapjait Kutzora Edina énekesnő, míg végül az orvosi beavatkozás mellett döntött. A Yonderboi egykori, az Erik Sumo Band jelenlegi énekesnője csípőproblémája miatt fordult prof. Csernátony Zoltán ortopéd sebészhez, aki a kevéssé ismert Lipogems módszerrel végzett kezelést nála.

„Alapvetően a problémát a gyerekkori csípőficamom okozza, a helyzetet pedig tetézi, hogy nálam ezt későn vették észre – mondta el Kutzora Edina. – Ezt a rendellenességet legkésőbb hathetes korban szokták kiszűrni, de esetemben ez csak féléves korban történt meg. Akkor sínben kezeltek, ezért annyiban meggyógyult, hogy nem alakult ki járászavar, de ami egyszer elmozdult a helyéről, az sajnos sosem lesz tökéletes, szinte elkerülhetetlen a korai kopás. Huszonhat évesen, amikor a fájdalom és a sántítás jelentkezett, porckorongsérvet diagnosztizáltak nálam, ami valószínűleg csak következmény volt. Később jártam gyógytornára, de úgy négy-öt éve erősen megjelent a fájdalom. Ez sokszor a fellépéseket is nehezítette. Amikor a Covid beütött, nem tudtam gyógytornászhoz járni, ez idő alatt sokat romlott az állapotom, és már aludni is nehezen tudtam.”

Edina ezért úgy döntött, hogy megműtteti a csípőjét. Az operációt Csernátony Zoltán professzor végezte el Debrecenben, az Elite Clinic Magánklinikán. A műtét során Edina hasából zsírszövetet távolított el, majd a szövetekből származó tisztított és a nagyszámú regeneratív képességgel rendelkező, aktivált sejtet tartalmazó szövetállományt befecskendezte a csípőjébe, hogy az ott lévő sérült porcszövetek megújulását segítse.

„A Lipogems műtét alapvetően négy betegcsoportnál jön szóba – nyilatkozta a professzor. – Az első csoportba a fiatal, profi vagy amatőr sportolók tartoznak, akik kisebb sérüléssel küzdenek. A második csoportba azok, akiken előreláthatólag előbb-utóbb protézisműtéttel lehet csak segíteni, de annak még nincs itt az ideje. A harmadik kategóriába sorolom azokat a betegeket, akik már elszánták magukat a protézisműtétre, de valami oknál fogva egy darabig még nem kerülhet sor a beavatkozásra. A jelenlegi időszakban például a Covid miatt nem történik meg a protézisműtét. Az utolsó csoportban pedig azok a személyek találhatók, akiket egyéb betegségük vagy nagyon rossz általános állapotuk miatt nem lehet altatni. Van olyan 160 centiméter magas és 160 kilós páciensem, aki az eljárásnak köszönhetően újra képes segítség nélkül járni.”

Edina a műtét előtt tudott sétálni, azonban a probléma miatt bicegve, és a lábbeliket is meg kellett válogatnia, magas sarkú cipőt például nem viselhetett. A 45 perces operációt követően szinte azonnal elhagyhatta a klinikát. A beavatkozástól azt reméli, hogy tünetmentes lesz, megszűnik a fájdalom, és ha újra szerveznek koncerteket, akkor a színpadon kizárólag az éneklésre tud majd koncentrálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!