Háztartási praktikák

2019.05.22. 08:36

Így használja profin a mosogatógépét!

Mindenkinek megvannak a maga szokásai, de azért nem árt fejben tartani néhány általános szabályt, ha tiszta edényeket szeretnénk.

Forrás: Shutterstock

Az, hogy mit, hová, ho­gyan pa­ko­lunk a mo­so­ga­tó­gép­ben, dön­tően be­fo­lyá­sol­ják az ered­ményt. Noha a legtöbb háztartást vezető embernek kialakulnak a saját szokásai, praktikái, léteznek megkerülhetetlen szabályok, amelyeket jó betartani az edények tisztasága és a konyhai gép megőrzése érdekében – hívja fel a figyelmet a ripost.hu. A portál cikkében csokorba szedte azokat a szempontokat, amelyeket a mosogatógép betöltésekor érdemes figyelembe venni.

Tilos a fa, az alumínium, a réz

A fa, ha bekerül a gépbe, tág pórusain keresztül magába szívja az összes szagot és ízt, ami a többi edényről lekerül. Ezért a fakanalakat, fatálakat, fából készül vágódeszkát, nyújtófát stb. mindig kézzel mosogassuk – figyelmeztet a cikk. Hozzáteszik: a jó minőségű késeknek és a porcelánkészletnek sincs helyük a rácson.

A kések idő előtt rozsdásodhatnak a gépi mosogatószer korrozív hatása miatt.

A szer és a magas víznyomás tönkreteszi nem csak a kedvenc késeidet, de a drága porcelánkészlet finom mintázatát is. Ugyanez a helyzet a rozsdásodásra hajlamos, reaktív fémeket tartalmazó tárgyakkal: ezeket se pakoljuk a gépbe. Az alumínium és rézedények, de még a különleges, leragadás-mentes réteggel bevont serpenyők is meghálálják a kézi mosogatást.

Nem kell előmosogatni

A mosogatótabletta van olyan erős, hogy képes legyen tökéletesen feloldani az edényekre tapadt összes szennyeződést. Az ételmaradékokat természetesen le kell kaparni, mert a gép nem tud hatékonyan dolgozni eltömődött szűrővel. A szűrőt egyébként is tanácsos hetente kitisztítani, így elkerülhető a lerakódás.

A legpiszkosabb mehet középre

A műanyag tálakat, eszközöket és az üvegpoharakat mindig a felső polcra tegyük. Ott biztonságban lesznek. A műanyag nem olvad meg, a poharak kevésbé rázkódnak.

A cirkuláló víz elkerüli a sarkokat, ezért ott kevésbé hatékony. Erre a helyre a legkevésbé szennyezett tárgyak kerüljenek.

A piszkos lábasokat, fazekakat középre érdemes tenni, mert ott érvényesül legjobban a mosóhatás.

A tányérokat, tálakat lefelé fordítva pakoljuk be, ezzel ugyanis elkerülhető, hogy a piszkos víz megüljön bennük. Ne rakjuk őket közvetlenül egymásra! Maradjon köztük egy kis hézag, ahová a víz és a mosogatószer bejutva elvégezheti a munkáját.

Amint lejárt a program, nyissuk ki a gép ajtaját, és húzzuk ki a tálcát. A forró levegő gyorsabban megszárítja az edényeket.

Tablettának nincs helye az elosztóban!

3 az 1-ben mosogatótabletta használata esetén tartsuk észben, hogy a multifunkcionális szert ne a mosogatószernek kijelölt elosztóba tegyük. A spéci tabletta három funkciója közül az első az előmosogatás. Ha az elosztóba kerül, akkor ez nem tud érvényesülni, mivel az elosztó ajtaja a fő mosás előtt nem fog kinyílni. Így elvész ez a funkció.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!