Csökken az életterük

2022.02.26. 07:15

Drasztikusan csökken a sünök száma Nagy-Britannia vidéki területein

Az ezredforduló óta 30-75 százalékkal csökkent a vidéki populáció, leginkább Anglia keleti felén – közölte a British Hedgehog Preservation Society (BHPS) és a People's Trust for Endangered Species (PTES).

A természetvédők becslése szerint 2018-ban már csak 897 ezer példány élt Nagy-Britanniában a veszélyeztetett fajból főleg élettere szűkülése, illetve széttöredezése miatt, de sok állat esik kutyák és közlekedési balesetek áldozatául is.

Vannak ugyanakkor biztató jelek is, a városokban például regenerálódni látszik az állomány. Az évszázad első évtizedében ugyan még negyedével csökkent a városi sünök száma, azóta azonban stabilizálódni látszik a városi környezethez szokott populáció.

Ez a helyzet is rávilágít, hogy milyen fontosak a kertek és a zöldterületek, valamint a helyi intézkedések a faj jövője szempontjából – közölték a természetvédők, akik a jövőben szorosabban együtt akarnak működni a gazdákkal annak érdekében, hogy vidéken is találjanak életteret a sünök, amelyek legalább félmillió éve honosak ott.

A sünpopulációt történelmileg a hanyatlás jellemzi, legújabban azonban kettéválni látszik a vidéki és városi állomány sorsa – mutattak rá jelentésükben az aktivisták.

Borítókép: illusztráció

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!