Ritka lelet

2021.12.13. 13:48

Több mint 100 ezer éves óriáspandára bukkantak

A felfedezés arra hívja fel a figyelmet, hogy az óriáspandák már ekkor rendelkeztek ugyanazokkal a megkülönböztető fizikai jellemzőkkel, mint a ma.

Több mint százezer éves óriáspanda-fosszíliát találtak Ázsia leghosszabb barlangjában, a délnyugat-kínai Kujcsou tartományban. A Kujcsoui Tudományos Akadémiához tartozó úgynevezett Hegyi Erőforrások Intézetének kutatói 2 fosszíliát találtak a Suanghe-barlangban. Fogzománc-elemzési technológia segítségével megállapították, hogy az egyik egyed 102 ezer éve, a másik 49 ezer éve élhetett a Földön.

Nagyon ritka, hogy ilyen jó állapotban megőrződött pandafosszília kerül elő bárhonnan is – mondta Dejüan Vang, az intézet kutatója.

A legutóbbi, külföldi kutatók közreműködésével végzett kutatás során radiális szezámcsontokra utaló bizonyítékokat fedeztek fel. A szezámcsontok két apró, kerek csont a nagyujj lábközépcsontjának vége alatt.

Mivel az óriáspandák hüvelykujjaik segítségével fogják meg a bambuszt evés közben, a faj végtagja különbözik más medvékétől, ugyanis egy plusz nagyujjal rendelkeznek.

Ez tulajdonképpen egy abnormálisan megnagyobbodott csuklócsont, amely a bambuszrügyek megragadásában segít. A felfedezés így arra hívja fel a figyelmet, hogy az óriáspandák már ekkor rendelkeztek ugyanazokkal a megkülönböztető fizikai jellemzőkkel, mint a mai pandák. A felfedezés segít jobban megérteni a faj táplálkozásának evolúcióját is.

A Suanghe-barlang összetett belső szerkezete miatt különösen alkalmas élőhely volt az óriáspandák számára. Eddig mindegy 30 óriáspanda-fosszíliát fedeztek fel a barlangrendszerben. Ezenkívül más emlősök is kedvelték a helyet, sakálok, rinocéroszok, fekete medvék, indiai cibetmacskák és más fajok egyedeinek maradványait is feltárták korábbi ásatások során.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!