Régóta népszerű a finom nedű

2021.12.01. 18:12

Megtalálták a világ legrégebbi ismert teamaradványait

Mintegy 2400 évre vezethető vissza a kínai teakultúra a kelet-kínai Santung tartományban lévő Santungi Egyetem régészei szerint.

A bizonyítékok felfedezése egészen az úgynevezett Hadakozó fejedelemségek korának kezdeti időszakába, i.e. 453-410 közé helyezi a kínai teakultúrát.

Ez 300 évvel korábbra teszi a tradicionális ital fogyasztását, mint a korábbi tanulmányok.

A teaminták, amelyek főzött tea maradványainak bizonyultak, a Santung tartományban lévő Szoucseng ősi sírjaiból kerültek elő.

A Santungi Egyetem professzora, Vang Csing vezette kutatócsoport 2018 augusztusa és decembere között végzett ásatásokat egy ősi város romjainál, amely az ókori Kína történelmének úgynevezett Tavasz és ősz korszakában (i.e. 770-476) és a Hadakozó fejedelemségek korában épült.

A tudósok a szár- és levélszerű elszenesedett maradványokat egy lefordított porcelántálban találták.

A vizsgálatok szerint a maradványokban csak nagyon kis mennyiségben található meg koffein vagy tannin. Mivel ez a két anyag könnyen oldódik vízben, a tudósok úgy vélik, a megtalált leletek a tea forralása után hátramaradt maradványok lehetnek.

A szakemberek eredményeikről a Journal of Archaeology and Cultural Relics című tudományos lapban számoltak be.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!